Preşedintele Klaus Iohannis a revenit cu noi declaraţii despre bucăţile care se presupun că ar proveni de la o dronă rusească. Aceste resturi au fost găsite pe malul românesc al Dunării, în judeţul Tulcea.
Dronă căzută în România! Explicaţii de la Klaus Iohannis cu privire la comunicarea confuză pe subiect
Şeful statului a subliniat că, în ultimele ore, comunicarea de la nivelul autorităţilor a fost făcută cu bună credinţă. Klaus Iohannis a explicat că nu au existat, până acum câteva ore, dovezi clare referitoare la respectiva dronă. Fapt pentru care nu se puteau face declaraţii care să angajeze statul român, doar după nişte supoziţii.
„În situaţia în care ne aflăm, de război la graniţa noastră, trebuie să înţelegem că avem o situaţie fluidă, cum spun experţii.
Astăzi avem altă situaţie decât ieri, asta este, toată comunicarea noastră a fost făcută cu bună credinţă şi în baza dovezilor de care am dispus noi. Nu putem să facem afirmaţii care angajează statul român în baza unor supoziţii, trebuie să avem dovezi pentru asta.
MApN m-a informat şi sunt convins că de bună credinţă că nu există astfel de piese şi asta a fost comunicarea făcută public”, a declarat Klaus Iohannis miercuri seară.
Aliaţii NATO au fost informaţi de urgenţă
După ce au fost găsite ulterior piesele care ar putea proveni de la o dronă rusească, România a informat imediat NATO. Klaus Iohannis a precizat că totul a avut loc miercuri dimineaţă. Ambasadorul României la NATO i-a informat pe secretarul general al Alianţei şi pe toţi aliaţii despre acest incident.
„Între timp situaţia s-a schimbat, au apărut astfel de piese, am dispus verificări rapide, profesioniste după care vom face următorii paşi.
Între timp am informat aliaţii NATO, ambasadorul nostru de la NATO a fost însărcinat să informeze pe secretarul general, în al doilea rând să informeze aliaţii, lucru care s-a întâmplat chiar în această dimineaţă când Ambasadorul nostru în cadrul Consiliului Nord- Atlantic i-a informat oficial pe toţi aliaţii despre posibilul incident şi de faptul că au fost găsite rămăşiţe care foarte probabil sunt de dronă”, a afirmat preşedintele.
Klaus Iohannis a punctat că autorităţile vor comunica în continuare orice se va găsi în acest caz şi orice dovezi noi vor apărea.
România şi exporturile de cereale din Ucraina
În aceeaşi declaraţie de presă, preşedintele României a vorbit şi despre implicarea ţării în exportul de cereale ucrainene.
România oferă o rută principală de export pentru cerealele ucrainene, a indicat Klaus Iohannis. De la debutul războiului din ţara vecină, prin România au fost exportate aproape 25 de milioane de tone de cereale.
„Este de departe cea mai importantă rută de export”, a subliniat Iohannis.
Totuşi, România s-a confruntat cu multe dificultăţi pentru că logistica noastră nu era pregătită pentru exporturi de asemenea dimensiuni.
„Am reuşit să schimbăm lucrurile foarte rapid, să oferim condiţii foarte bune, chiar şi fără taxe, pentru Ucraina. Evident, atacurile asupra porturilor ucrainene de la Dunăre reprezintă o problemă foarte mare pentru că este vorba de un act ilegal de război, a ataca ţinte civile şi infrastructură civilă, dar, într-un fel, va încetini exporturile ucrainene. Vom spori utilizarea celorlalte rute, vor continua transporturile maritime, ucrainene, prin apele teritoriale române”, a declarat preşedintele.
Klaus Iohannis a adăugat că ţara noastră va continua să lucreze pentru creşterea exporturilor pe calea ferată şi pe şosele.