UPDATE

Au apărut şi primele imagini filmate la locul prăbuşirii presupusei drone militare.

„În seara zilei de 28 martie 2024, au fost identificate fragmente care par a proveni de la un dispozitiv aerian (dronă), pe un teren agricol din Insula Mare a Brăilei. Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu structuri specializate din cadrul Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, desfăşoară vineri, 29 martie 2024, cercetarea incidentului, conform procedurilor operaţionale specifice”, potrivit Ministerului Apărării.

Știrea inițială

O altă dronă militară s-ar fi prăbușit în România, joi seară

În Brăila, a fost declanșată alertă, după ce o dronă militară ar fi căzut, joi seara, pe un teren agricol. Locul în care a aterizat presupusa dronă militară se situează pe Insula Mare a Brăilei, la o distanță de 8 kilometri față de municipiul Brăila și la 23 de kilometri de frontiera cu Ucraina.

Evenimentul a avut loc după miezul nopții, declanșând panică printre localnici. Oamenii au ieșit din casele lor speriați de zgomotul puternic. Autoritățile locale au sosit rapid la locul incidentului și au delimitat zona. Pe rețelele sociale au apărut imagini cu un dispozitiv zburător, presupus a fi o dronă militară.

Reacțiile oamenilor au fost împărțite. „Și pe timp de zi, este o dronă care filmează tot în aceiași zona deasupra caselor de la gradină… mare din Brăila, am văzut-o de câteva ori…” a spus un bărbat. Un alt om n-a fost speriat de cele întâmplate. Ba chiar a glumit pe seama incidentului. „Eu zic să sunati la FBI. Vedeți ce zic dânșii.”, a scris el în secțiunea de comentarii.

Până acum, autoritățile locale n-au oferit nicio informație

Până acum, autoritățile locale nu au furnizat detalii oficiale despre incident sau despre proveniența dronei. Contactat telefonic, prefectul județului Brăila, Iulian Timofei, a refuzat să comenteze incidentul. A explicat că toate informațiile de natură militară sunt în responsabilitatea Ministerului Apărării Naționale (MApN).

O confirmare oficială independentă provine de la ziarul local „Ziarul Comunitatea”, care îl citează pe colonelul român Ștefan Stoian, purtătorul de cuvânt al ISU Brăila. Se aștepta ca oamenii să sune la numărul de urgență 112, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

„Este cel mai grav incident pentru noi, de la începutul războiului pornit de Rusia contra Ucrainei, evenimentul cu cea mai mare pătrundere pe teritoriul României. Până la analizarea de către MApN nu speculăm în privința originii dronei”, susțin surse din cadrul forțelor de ordine, citate de NewsPascani.

Din septembrie 2023 și până acum, au fost descoperite în România mai multe fragmente de drone asemănătoare cu cele utilizate de armata rusă. Rămășițele au fost descoperite în diverse localități din județul Tulcea.