Nicolae Ciucă a transmis un nou mesaj de susținere pentru Ucraina. Șeful PNL a declarat luni, 9 septembrie, că România ar trebui să încheie un protocol cu țara vecină pentru a permite sistemelor de apărare antiaeriană românești să angajeze dronele rusești.
Nicolae Ciucă a transmis un nou mesaj de susținere pentru Ucraina. Într-o declarație făcută luni, la Sebeș, șeful liberalilor a susținut că România ar trebui să încheie un protocol cu țara vecină.
Nicolae Ciucă cere un acord pentru protejarea spațiului aerian românesc
Potrivit șefului PNL, acordul ar trebui să permită sistemelor de apărare antiaeriană românești să angajeze dronele rusești care pătrund în spațiul aerian al României.
El a susținut că este „absolut necesar” să existe acest acord și procedurile agreate de România și Ucraina pentru „a ne putea apăra populația și a asigura siguranța cetățenilor”.
„Este absolut necesar să existe acest acord și procedurile agreate de România și Ucraina, precum și de alte țări învecinate cu Ucraina, pentru a ne putea apăra populația și a asigura siguranța cetățenilor”, a declarat Ciucă.
De asemenea, el a susținut că este esențial să fie luate măsuri pentru protejarea spațiului aerian românesc, Potrivit șefului PNL, vectorii din Rusia pătrund în mod repetat în spațiul național.
Amintim că declarația a venit în contextul unei recente pătrunderi a unei drone rusești în spațiul aerian al României. Din fericire, nu au fost înregistrate tragedii.
Șeful PNL a lăudat acordul dintre Polonia și Ucraina
El a oferit mai multe informații despre acest subiect și într-o postare realizată pe Facebook. În aceasta, Ciucă a scris că „acordul dintre Polonia și Ucraina din iunie trebuie să fie un model pentru toți vecinii Ucrainei de pe flancul estic al NATO”.
„Cel mai important lucru este să rămânem calmi! Doamna Lasconi și-a exprimat dorința de a vedea politicieni serioși care iau decizii complicate. Reacția ei la amenințările de la granițele noastre arată clar că nu face parte dintre aceștia. Crearea de panică fără o evaluare detaliată a situației este un semn de populism superficial, nu de leadership adevărat.
Mai ales în contextul funcției pe care vrea să o obțină, e crucial să înțeleagă cum funcționează domeniul apărării, deoarece pașii greșiți pot provoca mai mult decât o simplă situație penibilă, pot afecta grav securitatea noastră.
Rusia continuă provocările la adresa țărilor NATO. Serviciile secrete ale aliaților noștri au identificat deja multiple încercări de a ataca obiective din Regatul Unit, Polonia, Estonia sau Cehia, folosind cetățeni angajați din țări terțe ca forță contractată pentru acte de sabotaj.
Dronele lansate de pe teritoriile controlate de armata lui Putin au încălcat spațiul aerian al României și Letoniei săptămâna aceasta. Ce trebuie să facem?!
Acordul dintre Polonia și Ucraina din iunie trebuie să fie un model pentru toți vecinii Ucrainei de pe flancul estic al NATO, permițându-le să doboare dronele și rachetele rusești care vin în direcția lor. Trebuie să protejăm oamenii care locuiesc aproape de granițele noastre cu mult înainte ca amenințările să ajungă la ei. Avem nevoie de un acord similar cu Ucraina.
Trebuie să înceapă de urgență audieri și analiză în comisiile de specialitate din Parlament, iar la audieri să fie invitat inclusiv Șeful Apărării.De asemenea este nevoie de revederea procedurilor la nivel Aliat pentru misiunile de Poliție Aeriană Întărită. Toate aceste trebuie să se desfășoare înainte să se întâmple o situație similară sau chiar mai gravă. Dacă Elena Lasconi vrea să vină cu ceva constructiv în loc să creeze panică în mass-media, o invit să discutăm aceste măsuri”, a scris Ciucă pe Facebook.
Un mesaj a venit și de la premierul Marcel Ciolacu
Un mesaj cu privire la cele întâmplate a venit și de la premierul Marcel Ciolacu. El a spus luni, referitor la dronele ruseşti care au intrat în spaţiul aerian naţional, că țara noastră a avut o reacţie în timp real şi a monitorizat situaţia cu avioane F16.
De asemenea, șeful PSD a subliniat că aceste drone nu au avut ţinte pe teritoriul ţării noastre. Astfel, a explicata Ciolacu, nu s-a impus în acel moment ca ţara noastră să intervină.
„Dacă dronele aveau o ţintă pe teritoriul României, normal că ţara noastră ar fi intervenit”, a declarat Ciolacu.
Totodată, Ciolacu a susținut și că ar fi vorba despre o provocare. În opinia lui, s-ar încerca o testare a capacității de reacţie a statelor din jur.
Incidentul a fost raportat duminică, când o dronă rusească a intrat în spațiul aerian românesc
Amintim că incidentul a fost raportat duminică. La momentul respectiv, dronă rusească a intrat în spațiul aerian românesc. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a venit cu mai multe informații.
Potrivit autorității, forțele ruse au reluat atacurile cu drone asupra obiectivelor civile și de infrastructură portuară din Ucraina. Acestea se află în apropierea frontierei cu România.
În acest context, Centrul Național Militar de Comandă a emis mesaje de alertă RO-ALERT pentru județele Tulcea și Constanța. Totodată, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au fost decolate pentru a monitoriza situația.