Un senator american a afirmat că atacurile cu drone, ordonate de CIA în Pakistan şi alte locuri ale lumii, s-au soldat cu moartea a circa 4.700 de persoane, bilanţ până în prezent niciodată confirmat de guvern, a informat miercuri presa din Statele Unite.
Bilanţul sutelor de atacuri cu drone împotriva presupuşilor membri ai reţelei Al-Qaida din Pakistan, Yemen şi alte state reprezintă un secret de stat bine păzit, guvernul de la Washington refuzând să ofere detalii ale acestui program.
În cursul unei reuniuni publice organizate în statul său, senatorul republican Lindsey Graham, fervent apărător al acestui tip de acţiuni militare, a avansat, posibil involuntar, o estimare.
"Am ucis 4.700" de persoane, a spus el, potrivit site-ului local Easley Patch, din Carolina de Sud. "Uneori, lovim oameni nevinovaţi, ceea ce detest, dar suntem în război şi am ucis mai mulţi responsabili cu rang înalt din rândul Al-Qaida", a adăugat el.
Contactaţi, colaboratorii senatorului nu au răspuns imediat la o întrebare în legătură cu sursa estimării avansate de Lindsey Graham.
Mai multe ONG-uri independente încearcă de mai mulţi ani să contabilizeze, pe baza articolelor din presă şi din alte surse, numărul membrilor Al-Qaida şi al civililor ucişi în loviturile americane.
New America Foundation, cu sediul la Washington, apreciază la 350 numărul loviturilor cu drone efectuate cu începere din 2004, majoritatea în timpul mandatului preşedintelui Barack Obama care le-a intensificat. Potrivit acestui centru de reflecţie, bilanţul s-ar situa între 1.963 şi 3.293 de morţi, civili fiind între 261 şi 305.
O organizaţie britanică, Bureau of Investigative Journalism, avansează un număr mai mare: între 2.627 şi 3.457 de morţi, iar civili între 475 şi 900.
Executivul american s-a ferit să recunoască oficial existenţa loviturilor. Casa Albă a dat asigurări cu acestea nu sunt declanşate decât în ultimă instanţă, împotriva suspecţilor care nu pot fi prinşi şi ameninţă Statele Unite.
Pentru prima dată, în februarie, Barack Obama a recunoscut însă că americanii au nevoie de mai multe garanţii decât cuvântul său ca să se asigure de legalitatea programului. Ulterior, senatorii au solicitat crearea unei curţi secrete pentru a valida fiecare lovitură.
Sursa: Agerpres