Dronele folosite în Ucraina, dorite de întreaga lume! Toți vor să le cumpere: Face ceea ce era menită să facă

Bayraktar

Bayraktar/SURSA FOTO: Wikipedia

Dronele folosite de Ucraina împotriva forțelor militare ale Federației Ruse au devenit dorite de întreaga lume, o spune chiar producătorul acestora, Selcuk Bayraktar, cel care este și ginerele președintelui Turciei. Recent, Rusia s-a lăudat și ea cu noi arme care pot distruge dronele, însă Selcuk Bayraktar spune că acestea nu vor avea niciun impact asupra dronelor sale.

Dronele folosite în Ucraina, dorite de întreaga lume! Toți vor să le cumpere: Face ceea ce era menită să facă

Distrugerea de către Ucraina a sistemelor de artilerie și a vehiculelor blindate rusești cu ajutorul dronelor aeriene turcești Bayraktar TB2 a făcut din „întreaga lume” un client, spune proiectantul acestora, Selcuk Bayraktar.

Împreună cu fratele său, acesta conduce firma Baykar din Instanbul și spune că dronele au arătat că tehnologia revoluționează războiul modern.

„Bayraktar TB2 face ceea ce trebuia să facă – să elimine unele dintre cele mai avansate sisteme antiaeriene și sisteme avansate de artilerie și vehicule blindate”, a declarat acesta la o expoziție din Baku, atunci când a prezentat noua dronă Akinci.

TB2 are o anvergură a aripilor de 12 metri și poate zbura până la 25.000 de picioare înainte de a se prăbuși pentru a distruge tancurile și artileria cu bombe perforante ghidate cu laser. Aceste drone au contribuit, pentru o vreme, la subminarea superiorității militare copleșitoare a Rusiei.

Pe acest fond, drona a ajuns chiar și tema principală a unui cântec patriotic în Ucraina, melodie ce ironizează trupele rusești.

În plus, aceste drone au ajuns și în atenția liderului de la Kremlin, în timp ce Ministerul rus al Apărării a menționat numele acesteia de zeci de ori în declarațiile publice, înainte de începerea războiului.

Sursă: Reuters

Compania s-a concentrat pe producția dronelor din 2005

Această companie a fost fondată în anii 1980 de tatăl lui Bayraktar, Ozdemir Bayraktar, îar începând cu anul 2005, producția a început să fie concentrată pe avioanele fără pilot, asta în timp ce Turcia căuta modalități pentru a putea să își consolideze industria locală de apărare, scrie Reuters.

Dronele TB2 au jucat un rol important și în conflictele din Siria, Irak Libia și Nagorno-Karabah. Pe fondul războiului din Ucraina, TB2 reprezintă vârful de lance al exporturilor turcești. Chiar președintele Turciei a precizat că cererea internațională pentru acestea este extrem de ridicată, la fel și pentru noua dronă Akinci.

Este de menționat că Selcuk Bayraktar este căsătorit cu fiica președintelui turc. Astfel, ginerele președintelui Turciei a mai spus că firma sa poate produce 200 de astfel de drone anual.

El a declarat că este mândru că dronele au fost folosite în Nagorno-Karabah, o enclavă de etnie armeană din Azerbaidjan, aliat al Turciei, unde forțele de la Baku au recucerit porțiuni de teritoriu în 2020, și în Ucraina.

„Este o invazie ilegală, așa că TB2 ajută onorabilul popor ucrainean să-și apere țara”, a spus el. „Ocuparea ilegală a Karabahului a fost ca o rană în inimă încă din tinerețe. Și, în calitate de ingineri care dezvoltă tehnologia, este o onoare să îi ajutăm pe frații și surorile noastre de aici să își recâștige pământul.”

Sursă: Reuters

Armele cu care se laudă Rusia sunt ineficiente împotriva TB2

În urmă cu două săptămâni, Rusia a prezentat o nouă generație de arme laser, inclusiv un sistem mobil care, potrivit Moscovei, ar putea orbi sateliții pe orbită și distruge dronele.

Pe acest fond, Selcuk Bayraktar a declarat că acestea sunt ineficiente împotriva dronelor sale.

„Raza lor de acțiune este limitată, așa că, dacă raza de acțiune a senzorilor și a munițiilor tale este mai mare, nu vor fi eficiente”, a spus el.

Pe de altă parte, el a anunțat că lucrează la o dronă TB3, despre care spune că are aripi pliabile și poate decola sau ateriza pe portavioane cu piste scurte.În plus, ginerele președintelui Turciei mai spune că lucrează și la un avion de luptă fără pilot numit MUIS sau Kizilelma.

Sursă: Reuters