Dronele au început să îşi facă apariţia la marile târguri de electronice încă de acum doi ani, însă anul trecut la Consumer Electronic Show din Las Vegas acestea au invadat standurile. Producătorii au fost asaltaţi de clienţi, mai ales de peste Ocean, dronele fiind cele mai dorite cadouri de Crăciun în Statele Unite ale Americii.
Dar, chiar dacă dronele devin din ce în ce mai accesibile pentru orice utilizator, aceştia trebuie să mai şi reuşească să le facă să zboare, iar acest lucru nu este tocmai simplu. În primul rând, fiecare dronă zboară diferit, în funcţie de felul în care este setat computerul din interior. Unele sunt setate pentru un zbor mai agil, iar altele sunt reglate pentru a putea fi manevrate cu uşurinţă. Înainte de a cumpăra o dronă, trebuie să te familiarizezi cu câteva acronime precum RTF, BNF şi ARF. RTF vine de la „Ready-To-Fly/Gata de zbor“ şi este de obicei un quadcopter (elicopter multirotor cu patru motoare) care nu necesită asamblare sau setări. La o astfel de dronă nu trebuie decât să îi montezi elicele şi să ai grijă să o încarci. BNF (Bind-And-Fly) înseamnă ca drona vine fără telecomandă, iar ARF (Almost-ready-to-fly/Aproape gata de zbor) sunt quadcopterele care necesită asamblare parţială.
Autonomia de zbor dictează preţul
Pe piaţă există zeci de modele de la diverşi producători, dar printre cei mai populari sunt Parrot, DJI şi Cheerson. Deşi există drone de mici dimensiuni precum Cheerson CX-10, care se vând şi cu 140 de lei, acestea nu au o autonomie mare de zbor, ci de maximum zece minute. Cele mai apreciate drone pentru divertisment, în prezent, sunt DJI Phantom 2 şi Parrot Bebop. Prima are un preţ de 4.000 de lei şi poate zbura până la 20 de minute, iar a doua, Parrot Bebop, are o autonomie de zbor de 10 minute şi un preţ de 2.000 lei.
DJI Phantom 2 are un design robust, este uşor de manevrat şi include suport pentru montarea unei camere GoPro Hero 4 care poate filma la rezoluţie 4K la 30 de cadre pe secundă sau Full HD la 120 de cadre pe secundă. Distanţa de comunicare este de 1.000 metri. Punctul slab este că filmarea se poate întrerupe fără ca utilizatorul să îşi dea seama dacă cardul SD este încet.
Drona Parrot Bebop este una dintre cele mai avansate din punct de vedere tehnologic. Aceasta poate fi controlată cu telefonul mobil, iPhone sau Android, însă există şi o telecomandă opţională care permite extinderea razei de comunicare de la 300 metri până la 2.000 metri. Calculatorul de navigare dispune de un procesor Parrot P7 dual-core Cortex 9 şi 8 GB de memorie flash. Drona este echipată cu o cameră de 14 megapixeli, care filmează la rezoluţie Full HD. Parrot Bebop cântăreşte doar 400 grame, iar în caz de coliziune, elicele se opresc în mod automat. Modulul de urgenţă permite dronei să aterizeze imediat. Deoarece are o rază mare de zbor, drona include un sistem GPS şi o funcţie de revenire într-un loc prestabilit pentru ca aceasta să nu se piardă.
Cea mai mică dronă din lume este Cheerson CX-10. Aceasta este un pic mai mare decât o monedă de 50 de bani. În ciuda faptului că este mică este şi foarte rezistentă. Poate fi folosită în interior, dar şi în exterior. Micuţa dronă este stabilizată de un giroscop pe şase axe. Controlul se face cu ajutorul unei telecomenzi de mici dimensiuni pe frecvenţa de 2.4 GHz. Raza de acţiune a telecomenzii este de 20-40 metri, conform producătorului. Timpul de zbor este de aproximativ 5-8 minute, iar timpul de încărcare de 30 minute. Încărcarea se face cu ajutorul unui cablu special conectat la un port USB. Drona are trei moduri de viteză de zbor, LED-uri pentru zbor de noapte, dar nu include şi o cameră video.
Cheerson CX-10
Unghi maxim de înclinare: 360
Distanţa maximă de operare: 40 m
Autonomie de zbor: 5-8 minute
Preţ: 140 lei
Parrot Bebop
Cameră foto: 14 MP
Distanţa maximă de operare: 300 m
Autonomie de zbor: 8-10 minute
Preţ: 2.000 lei
DJI Phantom 2
Unghi maxim
de înclinare: 45
Distanţa maximă
de operare: 1.000 m
Autonomie
de zbor: 17-20 minute
Preţ: 4.000 lei