OUG privind testarea șoferilor cu DrugTest s-ar putea schimba

Printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului (OUG), s-a impus testarea șoferilor cu DrugTest și suspendarea permiselor auto celor care au rezultate pozitive până la sosirea rezultatelor analizelor de sânge. În trecut, însă, șoferii din România aveau posibilitatea de a-și face analize de sânge pentru a-și demonstra nevinovăția. Acum, însă, nu mai au această posibilitate atât de uşor. De aceea, peste o sută de mii de români cer schimbarea legislației. S-a creat deja o petiție online pentru așa ceva.

Poliția Rutieră efectuează teste rapide de screening sau de orientare. Ele nu sunt teste de diagnostic sau de certitudine, aşa cum sunt analizele efectuate în cadrul INML sau IML. Anul trecut, peste 1.200 de teste al DrugTest au fost fals-pozitive. În continuare, aparatul respectiv dă erori.

Acum, trebuie clarificate mai multe aspecte în acea OUG, care a plecat de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Guvernul României a tot schimbat legea pentru că nu mai vrea să se întâmple tragedii precum din vara trecută (2 Mai).

„Eu din ce știu, ordonanța a plecat de la MAI. Știu că a fost pusă în consultare mai multe luni de zile. La această întrebare trebuie să răspundă cei de acolo. E clar că sunt mai multe chestiuni care trebuie clarificate din această perspectivă. Eu aș vorbi în schimb despre care cred că sunt soluțiile și care sunt principiile care ar trebui să guverneze o ordonanță de acest tip, atunci când vorbim de siguranță rutieră.

Știm cu toții și avem experiența neplăcută a tragediei de la 2 Mai, în care discutăm de obligația polițistului de a testa sau nu testa o persoană care prezintă suspiciuni și aici trebuie definit ce înseamnă suspiciunile respective. Cred că avem nevoie să ne simțim în siguranță în trafic din acest punct de vedere.

În egală măsură nu trebuie să se creeze spațiu pentru un abuz din partea unui polițist”, a explicat, marți, Bogdan Balanișcu, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), într-o intervenție la B1 TV.

Bogdan Balanișcu
Bogdan Balanișcu (SURSA FOTO: Facebook, Bogdan Balaniscu)

Anumite medicamente pot avea efecte psihoactive

Vă reamintim că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive. De aceea, șoferii trebuie să verifice prospectul medical înainte de a se urca la volan.

Chiar dacă există substanţe chimice ce nu sunt incluse pe „lista neagră” a substanţelor interzise în România, ele pot cauza reacţii fals-pozitive la DrugTest:

  • amfetamine: medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice;
  • cannabinoizi: antiinflamatorii, antivirale;
  • barbiturice: antiinflamatorii;
  • opiacee: antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală şi gripă conţinând codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare.