Liderul USR, Cătălin Drulă, a făcu declarații tranșante cu privire la coaliția PNL-PSD.
„5 miliarde de lei s-a împrumutat România ieri prin titluri de stat. 5 miliarde de lei într-o singură zi. Și nu e niciun semn că iresponsabilii de la guvernare s-ar opri. În propunerea de rectificare publicată ieri vedem cum la Ministerul Energiei s-au cerut 30 de miliarde de lei (2,2% PIB) pentru acoperirea compensării facturilor la energie, dar s-au dat doar 2,5 mld de lei. Pentru PNDL3 (Saligny), din cele 65 de miliarde de lei ale mărețului program, nu s-a alocat mai nimic. La Ministerul Dezvoltării abia au primit la rectificare 0,7 mld lei. Pentru că n-au de unde, e o minciună ca toate promisiunile lor”, scrie pe Facebook Cătălin Drulă.
Liderul USR afirmă că, „deocamdată, dimensiunea dezastrului e acoperită prin măsluirea cifrelor și prin datorii și arierate”.
„Nu va mai dura mult însă și de asta se invită unii pe alții să guverneze de la anul. Soluția? Soluția e responsabilitate fiscală. Reducerea cheltuielilor statului, restructurare, eficientizare. Cuvinte străine partidelor fabrici-de-pile. Petrecerea pe pastile a PNL și PSD se va termina într-un singur fel, previzibil: la spitalul FMI, cu România pe aparate”, a concluzionat Drulă.
Ministerul Finanţelor a împrumutat, luni, 5,07 miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni de titluri de stat, potrivit datelor BNR
Finanţele au atras 4,047 de miliarde de lei printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu maturitate la 115 luni, la un randament mediu de 8,11%, şi 1,026 de milioane de lei, printr-o altă emisiune de obligaţiuni cu maturitate la 40 de luni, la un randament de 8,12%.
Astăzi sunt programate două licitaţii suplimentare prin care statul vrea să atragă încă 150 de milioane de lei la randamentele stabilite luni pentru obligaţiuni.
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna august 2022, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de cinci miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 585 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Suma totală, de 5,585 de miliarde de lei, este cu 1,335 de miliarde de lei peste cea din iulie, de 4,25 de miliarde de lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.