In aceasta perioada (iulie, august), circulatia turistica din Muntii Carpati creste, iar cabanele devin neincapatoare. Plecarea la munte (dar si la mare) cu cortul in spate este o placere pentru multi. Majoritatea celor care iubesc muntele nu ar dormi la hotel nici daca ar fi platiti pentru acest lucru. Primul pas inainte de a pleca la drum este studierea traseului cu mare atentie. Pentru aceasta, este necesar sa fie achizitionate o busola si o harta a zonei vizate.
Dupa ce s-a stabilit traseul, urmeaza inghesuirea in rucsac a lucrurilor necesare pentru a putea supravietui sub cerul liber. Pentru cei care sunt pentru prima data in fata unei astfel de tentatii, bugetul poate parea destul de mare. Trebuie achizitionate mai multe bunuri, dintre care amintim: cort, rucsac, sac de dormit, bocanci, aragaz de voiaj si imbracaminte. Dar, ce conteaza! O camera la un hotel modest, pentru o noapte, costa in jur de 200.000 lei. Deci cazarea pentru zece zile se ridica la aproximativ doua milioane lei, bani cu care se pot achizitiona un cort si un rucsac. Avantajul consta in faptul ca aceste lucruri pot fi folosite si in anii urmatori. In acelasi timp, cheltuielile cu echipamentul se impart cel putin la doi, pentru ca la munte nu se pleaca singur. Astfel, si transportarea celor necesare se va imparti in mod egal intre membrii grupului (de multe ori, cu cantarul alaturi). Este recomandat ca greutatea rucsacului sa nu depaseasca 20 kg (greutatea acestuia poate creste sau scadea in functie de persoana). Important este sa nu va apucati sa puneti in spinare toata casa, pentru ca riscati sa aruncati lucrurile pe drum. Luati doar obiecte de stricta necesitate!
In ceea ce priveste alimentele, acestea trebuie sa aiba valoare calorica mare si volum mic (ciocolata, alimente semiconservate, glucoza, lamai etc.). Dintre accesoriile care trebuie puse in rucsac mai amintim: lanterna, aragazul, cutitul, acul de cusut, chibrituri si, in final, dar nu mai putin important, aparatul de fotografiat. O trusa de prim-ajutor este obligatorie!
Incaltamintea trebuie sa fie tip bocanc, impermeabila, sa protejeze piciorul, in special glezna. Este bine ca in lunile de vara sa se porneasca la drum cu o pereche de incaltaminte de rezerva. Aceasta trebuie sa fie usoara, pentru a permite, in timpul popasurilor, practicarea diverselor sporturi precum volei, baschet, badminton, fotbal si, in acelasi timp, sa relaxeze piciorul. De asemenea, este nevoie de jambiere de protectie. Pe timpul verii sunt recomandati pantalonii scurti si tricourile. Pe langa imbracamintea de vara, trebuie sa mai luati cu dvs. si imbracaminte mai groasa si impermeabila, pentru ca vremea se schimba foarte repede la mare altitudine.
In ceea ce priveste preturile echipamentului turistic de calitate, recunoastem ca sunt mari, dar va recomandam sa tineti cont de faptul ca, in momentul in care achizitionati un astfel de produs, faceti de fapt o investitie de care va trebui sa beneficiati cat mai multi ani. In cazul in care va tenteaza oferta diversilor negustori stradali, sa nu va prinda mirarea atunci cand veti sta cu umbrela in cort!
In final, nu trebuie sa uitati ca la munte nu se pleaca decat in grupuri de minimum doua-trei persoane si, daca tineti cu tot dinadinsul sa parcurgeti trasee mai dificile, este obligatorie o conditie fizica deosebita. Altfel, riscati sa deveniti o povara pentru ceilalti membri ai grupului. Si nu uitati ca muntele nu iarta! De aici a rezultat si zicala care spune ca adevaratele prietenii si caractere se formeaza pe munte.    

Aurelian Buliga