Emil Iugan, fondatorul grupului de firme MIS din Bistriţa-Năsăud, şi-a dezvoltat afacerile în domeniul exploatării şi prelucrării lemnului. Acum, el pariază pe sectorul construcţiilor şi pe acela al energiei regenerabile. Cånd am pornit afacerea, în anii ‘90, am fost printre puţinii oameni din zonă care au intuit că avem de-a face cu o schimbare de sistem şi, pentru oricine dorea să înceapă pe cont propriu, acela era cel mai potrivit moment, spune Emil Iugan, dire
Emil Iugan, fondatorul grupului de firme MIS din Bistriţa-Năsăud, şi-a dezvoltat afacerile în domeniul exploatării şi prelucrării lemnului. Acum, el pariază pe sectorul construcţiilor şi pe acela al energiei regenerabile.
Cånd am pornit afacerea, în anii ‘90, am fost printre puţinii oameni din zonă care au intuit că avem de-a face cu o schimbare de sistem şi, pentru oricine dorea să înceapă pe cont propriu, acela era cel mai potrivit moment, spune Emil Iugan, director general şi fondator al grupului de firme Montana Iugan Silvania (MIS).
A început cu cåţiva oameni şi un ferăstrău circular pentru tăierea lemnului, iar mai tårziu a cumpărat un gater din Germania. A trecut la nivelul următor prin achiziţionarea fabricii de cherestea din Lunca Ilvei, după care au urmat un centru de prelucrare şi sortare a lemnului la Anieş şi o fabrică în comuna Şanţ, toate situate în judeţul Bistriţa-Năsăud.
În prezent, omul de afaceri şi familia sa conduc un grup de firme a cărui cifră de afaceri s-a ridicat, anul trecut, la circa 27 de milioane de euro şi în care sunt angajate 740 de persoane. Fiecare membru al familiei Iugan are o responsabilitate în administrarea afacerilor grupului. „Fiica mea, Virginia Farcaş, este directorul economic al grupului, exporturile şi veniturile sunt în responsabilitatea norei mele, Lenuţa Iugan, fiul meu se ocupă de domeniul exploatării forestiere, iar ginerele meu este directorul tehnic al grupului şi are în responsabilitate sectorul de construcţii“, explică Emil Iugan. Firmele de construcţii aduc în prezent circa 40% din afacerile grupului, fiind unul dintre cele mai dinamice sectoare de activitate, după cel al prelucrării lemnului.
Pentru acest an, cifra de afaceri a grupului MIS este estimată la aproximativ 30 de milioane de euro, iar pentru investiţii sunt alocate alte 10-12 milioane de euro. Cea mai importantă parte din bugetul de cheltuieli revine modernizării fabricii de cherestea din Lunca Ilveni, aceasta fiind şi prima etapă în planurile de dezvoltare ale grupului.
Mica centrală îi va aduce lui Emil Iugan o serie de avantaje. Astfel, pentru fiecare MWh de energie electrică regenerabilă introdus în sistemul naţional, va primi un certificat verde, a cărui valoare este de aproximativ 40 de euro şi care poate fi valorificat pe piaţa energetică. Pe de altă parte, uscarea cherestelei prin folosirea energiei termice furnizate de centrală va majora cu cel puţin zece euro valoarea fiecărui metru cub livrat pe piaţă.
Proiecte în domeniile cu finanţare nerambursabilă
Costurile proiectului sunt estimate la 18-20 milioane de euro, iar amortizarea investiţiei este preconizată pentru următorii cinci ani, atåt prin vånzarea energiei electrice în sistemul naţional, cåt şi prin valorificarea certificatelor verzi. Omul de afaceri a solicitat pentru proiectul său fonduri europene nerambursabile alocate proiectelor de energie regenerabilă, cu care ar acoperi aproximativ jumătate din sumă, iar pentru restul finanţării, are în plan deschiderea unei linii de credit, în prezent grupul purtånd în acest scop discuţii cu mai multe bănci.
Centrala verde a lui Emil Iugan are şanse reale de succes, deoarece o hotăråre a Guvernului din luna iulie a acestui an prevede că aceia care investesc în energie regenerabilă îşi pot recupera 40% din cheltuieli dacă provin din regiunea Bucureştiului, respectiv 50% dacă provin din alte regiuni ale ţării.
Un alt proiect vizånd dezvoltarea grupului MIS se referă la o linie de procesare superioară a cherestelei, unde vor fi produse elemente noi de construcţie din lemn, precum grinzile stratificate, care pot înlocui betonul armat. „Am folosit astfel de grinzi la construcţia unei hale, iar acum vrem să producem noi această tehnologie“, spune Iugan. El adaugă că mai are în plan şi dezvoltarea unei afaceri cu panouri solare, pentru care a trimis deja personal la specializare în Austria. Pe plan personal, omul de afaceri bistriţean şi-a continuat proiectele caritabile şi îşi doreşte ca, pånă la sfårşitul anului, să termine construcţia unei biserici şi să deschidă un azil de bătråni. În acest din urmă caz, execuţia proiectului a durat patru ani, necesitånd o investiţie de două milioane de euro.
15-20 milioane de euro este valoarea proprietăţilor deţinute de familia Iugan. În acest an, familia a mai achiziţionat două terenuri, dintre care unul va fi folosit pentru extinderea prelucrării lemnului, iar celălalt pentru un proiect imobiliar comercial
Scurt istoric
1990 În comuna Şanţ din judeţul Bistriţa-Năsăud ia fiinţă unitatea de exploatare industrială a lemnului Montana Iugan. Aceasta a fost baza de dezvoltare a grupului Montana Iugan Silvania (MIS), afacerea familiei Iugan
1993 Emil Iugan înfiinţează firma Silvania Internaţional, odată cu achiziţionarea fabricii de cherestea Lunca Ilvei
1999 Anul fondării grupului şi al demarării liniei de export pentru pieţele din Europa de Vest şi din ţările arabe
2003 Dezvoltarea domeniului valorificării deşeurilor din lemn
2004 Dezvoltarea unei divizii de construcţii şi demararea procesului de modernizare şi extindere a capacităţilor de exploatare forestieră şi de prelucrare a lemnului, care vor fi finalizate în acest an.