Agricultorii care ajung să obţină câştiguri notabile din ferme sunt cei care fac în mod constant investiţii, unii dintre ei ajungând să aloce milioane de euro pentru modernizare.
Un astfel de exemplu este omul de afaceri Radu Timiş, care deţine Cris-Tim. El a înfiinţat o fermă modernă de vaci în Boldești-Scăeni din judeţul Prahova. Aici, a avut o crescătorie de porci pe care a transformat-o într-o fermă cu vaci. Acum a ajuns la un efectiv de 1.000 de vaci din care, 400 sunt pe lactaţie. Până la sfârşitul anului, Timiş vrea să ajungă la circa 600 de vaci şi, în acelaşi timp, să obţină o producţie de lapte de 24.000 de litri pe zi.
„În aceste două grajduri care sunt conectate – au o capacitate de 700 de locuri, o sală de muls de 24 de posturi, și totul este automatizat, până și lumina este naturală, avem lumină pentru noapte cu leduri, perdele laterale care se ridică să fie o bună ventilație, saltele, muzică – le place foarte mult Bach“, povestește antreprenorul român. El spune că până acum a investit 10 milioane de euro doar în fermă.
În 2016, omul de afaceri intenţionează să construiască o stație de biogaz. „Obiectivul nostru este să avem undeva la 2.000 de vaci și să producem undeva la 50-60.000 de litri de lapte. Vrem să creăm plusvaloare – să facem și energie și aburi care ar fi de folos pentru fabrica de lactate și, în același timp, calitatea compostului pe care îl dăm pe câmp să fie mult mai bună“, spune Timiș.
La Boldești-Scăeni grupul Cris-Tim are o producție integrată, de la teren, ferma de vaci până la fabrica de procesare și producție a lactatelor. „Mândruța“, așa cum și-a numit antreprenorul fabrica, are o capacitate de prelucrare de până la 5.000 litri de lapte zilnic și este dotată cu echipamente moderne. În acest moment, se produce lapte de consum de 1,5% și 3,5%, iaurt, smântână, lapte bătut și sana.
Lapte pentru bulgari
Un alt exemplu este Nicuşor Şerban, un fermier din Ialomiţa cu state vechi în agricultură. El lucrează o suprafaţă de 3.000 de hectare în Drăguleşti. Deţine o fermă vegetală şi una cu animale. Mulţi fermieri admiră exploaţia ialomiţeanului. De ce? Pentru că a reuşit să o modernizeze atât în urma investiţiilor proprii, cât şi prin intermediul creditelor şi a fondurilor europene. Şerban spune că din 1998, de când a început să crească animale, a făcut în mod constant investiţii. După o scurtă evaluare, fermierul zice că numai în ultimii 9 ani a investit 10 milioane de euro. O parte din bani a obţinut-o din fonduri europene.
„Am accesat fonduri europene de circa 1,6 milioane de euro, prin SAPARD, şi am reuşit să construim grajduri, sală de muls şi altele“, spune Şerban. În cadrul fermei cu animale, care se întinde pe o suprafaţă de 10 hectare, sunt 2.000 de animale, din care 600 sunt pe lactaţie. Cantitatea de lapte este de 10.400 de litri per vacă timp de 305 zile pe an. Astfel, laptele obţinut este vândut către un procesator din Bulgaria. Nicuşor Şerban a ales să vândă laptele către o companie bulgărească pentru că obţine un preţ mai avantajos.
„În ţara ajungeam să vând lapte cu 1,28 de lei pe litri, iar acum către procesatorul din Bulgaria vând cu 1,5 lei pe litru“, spune fermierul. Pentru a-şi hrăni animalele, fermierul cultivă anual, 1.000 de hectare cu grâu şi rapiţă şi 1.300 de hectare cu porumb.
Produse din lapte de capră pentru străini
Şi familia Grecu are o fermă modernă în care a reuşit să investească mult. Ion şi Camelia Grecu sunt doi antreprenori care au ştiut să valorifice laptele de capră, ducându-l la export.
În vara anului 2012, cei doi au inaugurat o fermă de capre care, în prezent, are peste 6.000 de animale. Acestea produc 50 de tone de lapte, timp de 180 de zile pe an. Din acest volum, doar o mică parte ajunge pe piaţa locală.
„Doar 5% din ce procesăm vindem în România şi ne propunem să ajungem la 10%. Toate produsele din portofoliu sunt pe piaţa românească, aşa cum sunt ele solicitate de supermarketuri şi hipermarketuri“, declară Camelia Grecu, care are în coordonare directă activitatea fabricii de lapte, Elcomex Agroindustrial.
Familia Grecu a exportat un milion de litri de lapte către o firmă din Franţa, iar anul acesta, pe lângă această cantitate, mai vinde și 200 de tone de coagul și 80 de tone de telemea – brânză albă. Produsele fabricate în județul Constanța, au trecut granița și în țări precum Polonia și Italia, în aceasta din urmă fiind la mare căutare parmezanul de capră.