Via Transilvanica, premiat la Veneția

Avem și noi motive de bucurie, după ce un drum din România, Via Transilvanica, a fost desemnat de public cel mai frumos din Europa.

Via Transilvanica, „drumul care unește”, cum îi spun inițiatorii proiectului, a primit o distincție importantă la nivel continental. Cunoscutul traseu turistic se bucură acum de o mare notorietate pe toate meridianele lumii. Drumul se întinde pe 1.400 de kilometri și este unul dintre cele mai frumoase trasee montane.

Via Transilvanica
Via Transilvanica. SURSA Foto: viatransilvanica.com

Proiectul Via Transilvanica, inițiativă ce a dus la realizarea celui mai lung traseu de drumeție din România, a fost onorat în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2023, printr-o ceremonie care a avut loc în Veneția, Italia.

Proiectul a câștigat premiul publicului, în valoare de 10.000 de euro, conform unui anunț oficial transmis de reprezentanți. Traseul turistic se întinde pe o distanță impresionantă de peste 1.400 de kilometri, făcând legături între nu mai puțin de 12 locuri de patrimoniu mondial UNESCO.

Drumul traversează 10 județe

Într-un sondaj online, desfășurat la nivel european, proiectul a strâns cel mai mare număr de voturi. De precizat că la acest sondaj au participat aproximativ 27.000 de cetățeni din diverse colțuri ale Europei.

”Cu mare bucurie vă spunem că am luat premiul cel mare, cel care este cel mai valoros, pentru că exprimă încrederea și aprecierea oamenilor de peste tot din Europa și mai ales a voastră, a comunității oamenilor drumului.

Am spart recordul pentru numărul de voturi, ceva ce nu s-a mai întâmplat până acum, iar asta înseamnă cu adevărat ceva. Vă mulțumim pentru fiecare vot în parte, suntem atât de bucuroși și recunoscători încât prea multe cuvinte ar fi de prisos”, au transmis reprezentanții proiectului.

Proiectul Via Transilvanica a fost realizat în doar 4 ani și jumătate. Cei responsabili au fost ultramaratonistul Tiberiu Uşeriu şi fratele lui, Alin. În luna octombrie a anului 2022, traseul a fost oficial inaugurat în Alba Iulia printr-un eveniment special.

Traseul traversează zece județe: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Sibiu, Brașov, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți. El e împărțit în șapte ținuturi cultural-istorice: Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica, Terra Romana. În total, Via Transilvanica parcurge 107 unități administrativ-teritoriale din România. Drumul pune în valoare patrimoniul natural și cultural al fiecărei regiuni.

Acest eveniment a constat într-un târg care a adunat cele șapte regiuni traversate de traseu, destinații turistice și organizații relevante. Aici, au avut loc discuții captivante cu privire la traseul Via Transilvanica, cu participarea excursioniștilor și a celor implicați în proiect, evidențiind diverse aspecte ale acestuia.