Scandalul Albina si dificultatile majoritatii bancilor cu capital romanesc vor avea efecte in timp. Oficialii BNR incearca sa bagatelizeze criza sistemului bancar, insa mesajele linistitoare nu au mare efect. Volumul de depozite in lei a inceput sa scada in februarie-martie si tendinta se mentine.
Fara a lua in calcul inflatia, datele din primul trimestru indica o reducere de 7% in valoare nominala. Recesiunea din economie are si ea o parte din vina. Dobanzile rezultate din confruntarea bancilor cu titlurile de stat pentru banii populatiei au ajuns la 82-90%. In aparenta, aceste procente sunt deosebit de atractive. Si totusi Finantele n-au reusit sa stranga saptamana trecuta decat ceva mai mult de 150 miliarde lei, iar cumpararile scad de la o zi la alta. Unii comentatori sunt de parere ca economiile populatiei au atins limita de jos. Mai multi bani nu exista.
Altii sustin insa ca economiile sunt indreptate catre alte tinte, considerate mai sigure pe termen lung. Saptamana trecuta, Bancorex a lansat mai multe ordine de cumparare a valutei „la orice pret, pentru a acoperi obligatiile externe scadente. Imediat, doua banci straine au oferit dolari, la preturi peste cotatiile pietei la momentul respectiv.
Cresterea dolarului pe piata interbancara, intre unu si trei procente in cinci zile, a ridicat si cotatiile de la casele de schimb. Volumul declarat al tranzactiilor nu a crescut spectaculos. In perioada imediat urmatoare, dealerii prevad cresterea sustinuta a cursului, o data cu o reorientare a populatiei catre ghiseele caselor de schimb. Cotatiile afisate de acestea nu vor ramane insensibile la cererile suplimentare de valuta.
Un alt debuseu luat in calcul de catre operatorii din piata sunt bijuteriile, in special aurul. Pretul metalului pretios este acum scazut pe plan international, insa nu este exclusa o apreciere in viitorul apropiat. Uncia este echivalata la aproximativ 275 USD, adica aproape 10 USD/gram, cu 35% mai putin decat in urma cu doi ani.
Aurul prelucrat, de 14 karate, importat din Italia sau Turcia, se vinde acum in Romania cu 110-130.000 lei gramul. Inflatia accelerata, ce a depasit pana acum cele 35 de procente prognozate pentru 1999, ca si aprecierea interna a dolarului si scumpirea aurului la burse sunt elemente care pledeaza in favoarea orientarii economistilor catre acest metal.
Totusi, populatia este inca indecisa, asteptand sa se aleaga apele in bancile puse recent la index de BNR.
Drumul leilor spre banci este pavat cu aur
27 mai 1999, 12:00
Ultima modificare în 27 mai 1999, 15:00
Scandalul Albina si dificultatile majoritatii bancilor cu capital romanesc vor avea efecte in timp. Oficialii BNR incearca sa bagatelizeze criza sistemului bancar, insa mesajele linistitoare nu au mare efect. Volumul de depozite in lei a inceput sa scada in februarie-martie si tendinta se mentine. Fara a lua in calcul inflatia, datele din primul trimestru indica o reducere de 7% in valoare nominala. Recesiunea din economie are si ea o parte din vina. Dobanzile rezultate din confruntarea bancilor
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Titlurile de stat – ultima reduta
- Bugetele publicitare nu se cheltuiesc dupa ureche
- Bill Gates a fost deja achitat de investitorii americani
- Ordin pentru aprobarea Precizarilor privind reflectarea in contabilitate a unor operatiuni
- Duplicitatea FPS blocheaza rulmentii de la Alexandria
- Broadhurst detine o cincime din fabrica de paine Berceni
- Gaura cheii
- Investitiile straine permit Ungariei sa fie liberala
- Platitorii de impozite sunt din nou pacaliti
- Comtim s-a transat la Cotroceni