Pădurile din țara noastră sunt administrate de către ocolurile silvice care au luat drept exemplu Germania, Franța sau Austria. Fagul, stejarul sau rășinoasele sunt administrate de către cei de la Romsilva, care dețin 48% din pădurile autohtone, restul fiind în proprietatea privaților sau ale comunităților.
Pentru a ține în viață și a le da continuitate, cei de la Romsilva au angajat peste 300 de oameni pentru a le administra. De asemenea, direcția are în subordine și 22 de administrații de parcuri.
6
Mil ha pădure
România
O problemă în administrarea pădurilor o reprezintă exploatarea. În România doar 1% din lemnul aflat în păduri se exploatează. Șeful Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, vorbește despre aceste exploatări. “Exploatarea pădurilor este precum cea a livezilor. Recoltezi un măr din 100. Lemnul se reface. Societatea are nevoie de exploatare. Nu e de condamnat că recoltezi un bun din pădure, e de condamnat dacă nu pui altul în loc”, spune șeful Romsilva.
Direcția a reușit în ultimii 27 de ani să împădurească 540.000 de hectare de pădure. În ceea ce privește exploatarea, aceasta vine ca un curs normal al vieții. Tăierea unei păduri de 180 de ani și înlocuirea acesteia cu alta este un lucru firesc, spun specialiștii. “Ați auzit doar că dispar trei hectare pe zi. Pădurea ajunsă la maturitate nu mai acumulează lemn și începe să o ia în declin, iar lemnul pierde din valoare. Este bine să îl recoltezi și să-l înlocuiești cu altul”, mai spune Gheorghe Mihăilescu.
“Molidul, plopul și pinul nu se înmulțesc din sămânța lor. Toată Europa face la fel. Plantăm anual 30 de milioane de puieți și producem alte 15 milioane pentru publicul larg. Din pădurile României aproape două milioane de hectare protejează solul, terenul, apa, comunitățile. Doar 36 la sută sunt destinate producției” Gheorghe Mihăilescu, director general Romsilva
Pădurea exploatată de către Romsilva ajunge și la unele firme cu afaceri sustenabile, cu tradiție, care reușesc să valorifice cheresteaua în proiecte recunoscute international,.fabrici de mobilă și tâmplărie apreciate în străinătate. Una dintre acestea este și DanProd, firmă deschisă încă din 1992. “Căutăm să dăm plus valoare lemnului românesc. E foarte important să creăm locuri de muncă aici, să ținem oamenii aproape și să valorificăm lemnul românesc de foarte bună calitate. Stejar, frasin. Folosim peste 90% lemn românesc. Tot ce facem aici, facem pe comandă“, spune Dan Cucu, managerul DanProd, firmă din Târgu Ocna care produce uși și ferestre.
Fabrica de panel din Comănești domină tot mapamondul
Alexandru Agache: “Investim în viitor”
Cea mai mare fabrică de panel din lume se află în România, în Comănești. Din 2010 și până acum, de când aceasta a fost preluată către Holzindustrie Schweighofer, aceasta a cunoscut o dezvoltare incredibilă. Are o capacitate anuală de 145.000 de metri cubi și peste 700 de angajați. Aceasta prelucrează doar cherestea ce nu poate fi valorificată superior. Mai mult, aici funcționează și o clasă profesională cu 28 de elevi care fac practică în cadrul fabricii de panel. Panelul este un produs de nișă cu foarte multe avantaje față de alte materiale și este utilizat în producția de mobilier. Directorul fabricii, Alexandru Agache a dezvăluit toate secretele din spatele acestei industrii
INTERVIU Alexandru Agache – mill manager Holzindustrie Schweighofer Baco
Ați menționat investiții în automatizare. Ce efecte au acestea?
Dacă ne gândim că din 2010 și până astăzi am investit peste 30 de milioane de euro atât în energie, cât și în oameni și dacă ne gândim că numărul angajaților aproape s-a dublat putem să spunem că suntem un sprijin pentru comunitatea din care facem parte.
Ați menționat că investiți în angajați și numărul acestora s-a dublat. S-a dublat aici la fabrică sau la nivelul companiei?
Vorbim despre fabrica din Comănești. În anul 2010 erau aproximativ 420 de angajați. Astăzi am depășit 700 de angajați. De asemenea, în mod indirect susținem alte 2000 de locuri de muncă. Noi ne-am triplet capacitatea de producție din 2010 și până astăzi astfel că am creat locuri de muncă.
Ați dat drumul unui program special pentru tineri.
Ne gândim în mod constant la viitor. Inovăm și educăm. Împreună cu colegiul Grigore Cobălcescu de la Moinești am creat un parteneriat pentru o clasă profesională de 28 de elevi, electricieni și mecanici. Știm că, în momentul de față, forța de muncă poate să fie o problemă, mai ales când vorbim despre meseriași, când vorbim despre despre electricieni și despre lăcătuși mecanici care cunosc meserie. Este important să educăm viitorul și să oferim o șansă tinerilor din ziua de azi.
Ce vă propuneță pentru viitor? Vizați o extindere a firmei?
În momentul de față, pentru producția de panel avem tot ce ne trebuie aici. Nu este nevoie să mergem în alte orașe, dar, în continuare, vom investi în utilaje și în oameni. Tehnologia veche trebuie să o îmbunătățim. Venim în fiecare an cu investiii și cu utilaje noi.
Ne puteți spune mai multe despre aceste investiții în cifre?
Depinde foarte mult de sectorul de activitate și despre utilajul despre care vorbim, dar vreau să vă spun că dacă din 2010 și până astăzi am investit peste 30 de milioane de euro nu ne vom opri aici. Aceasta este cea mai mare fabrică de panel din lume. Aici avem o echipă minunată cu oameni pricepuți care au învățat și au evoluat alături de noi și cărora le datorăm performanța noastră.
30 mil. Euro
Investiție
Fabrică panel
“Avem peste 700 de angajați, dar susținem direct și indirect circa 2000 de oameni“, Alexandru Agache, mill manager Holzindustrie Schweighofer Baco