Drumul spre independenţă energetică. Mihai Precup: BEI a aprobat o finanţare de 200 milioane de euro

romania economie euro bancnote

SURSA FOTO: Dreamstime

România va primi o finanțare de 200 de milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții, a anunțat Mihai Precup, membru în Consiliul de Administrație al instituției.

România va primi o finanțare de 200 de milioane de euro de la BEI, a anunțat Mihai Precup

România tocmai a primit o aprobarea pentru o finanțare de 200 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții, conform unui anunț făcut de Mihai Precup, membru în Consiliul de Administrație al BEI. Banii vor fi utilizați pentru modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice.

“În drumul său spre independența energetică, România are o nevoie uriașă de investiții în rețelele de energie electrică, motiv pentru care, din calitatea mea de membru în Boardul Directorilor al Băncii Europene de Investiții, sunt bucuros să anunț că am aprobat la BEI o finanțare în valoare de 200 de milioane de euro pentru țara noastră,” a declarat Mihai Precup, care a specificat faptul că instituția financiară cofinanțează un proiect ce va beneficia de fonduri europene și de resurse proprii ale beneficiarului.

Valoarea investiției este de 629 de milioane de euro, din care Banca Europeană de Investiții finanțează 200 de milioane de euro, restul de bani fiind 295 de milioane de euro din fonduri europene, iar 134 de milioane din surse proprii.

“România mai face astfel un pas către a-și atinge scopul de a avea o rețea de energie electrică modernă, solidă și eficientă, pentru a deveni, astfel, o țară independentă energetic și un factor de stabilitate în regiune,” a mai declarat Mihai Precup.

Banii for fi utilizați pentru modernizarea rețelei de distribuții a energiei electrice

Operațiunea BEI în favoarea României, se referă în principal la consolidarea și renovarea stațiilor, substațiilor și liniilor aeriene ale României pentru a extinde capacitățile de distribuție a energiei electrice ale rețelei sale, pentru a facilita absorbția și distribuția energiei electrice din instalațiile de generare din surse regenerabile și pentru a reduce autoconsumul și include elemente din proiectul Carmen 1.

Proiectul Carmen, o subcomponentă mai mică a operațiunii totale (aproximativ 10-15% din investițiile totale ale operațiunii), este un Proiect de Interes Comun (PCI). Mai exact, este un proiect regional transnațional al UE care implică rețele de electricitate și din Bulgaria și Ungaria.

Obiectivul său cheie este extinderea conexiunilor din surse regenerabile la rețele și îmbunătățirea interconexiunii dintre rețelele de transport și distribuție din România, Bulgaria și Ungaria.