Un MBA la Stanford îţi aduce un salariu de 150.000 de dolari pe an, abilităţi de lider şi cea mai bună educaţie de afaceri din lume. Exact lucrurile la care aspiră Alexandra Dumitrescu, o tånără care va începe săptămåna viitoare cursurile la universitatea din Silicon Valley.
Pentru Alexandra Dumitrescu, dorinţa de a studia la una dintre cele mai bune şcoli de afaceri din lume a apărut în timp ce era studentă la Facultatea de Administrarea Afacerilor din Bucureşti. Atunci a prins gustul pentru educaţia de business de calitate, pentru că a avut şansa ca o parte din profesorii săi să fie tineri care foloseau la clasă cele mai bune materiale didactice, după care se studia şi la universităţile din străinătate.
Dar, deşi mărturiseşte că i-a plăcut mediul academic autohton şi că a terminat facultatea ca şefă de promoţie, tånăra a decis că vrea mai mult decåt pot să ofere facultăţile din ţară şi a susţinut admiterea pentru un masterat la universitatea Stanford. „După părerea mea, la ora actuală, nici un MBA din Romånia şi foarte puţine din Europa se ridică la standardul unuia de top din Statele Unite“, spune Alexandra Dumitrescu. „Am decis că dacă o să stau o perioadă plecată de långă ai mei, de långă zona mea de confort, pentru a urma un MBA în afară, atunci o să merg la un program cu adevărat de top, altfel nu o să îmi pierd timpul doar ca să obţin o diplomă în străinătate. Şi cånd am ales Stanford, acesta a fost unul dintre criteriile principale, acela că este o universitate de top“, adaugă tånăra.
Programul de MBA al universităţii din Silicon Valley a fost plasat constant de-a lungul timpului între cele mai bune cinci şcoli de afaceri din lume, iar anul acesta este pe locul I în Statele Unite, în clasamentul US News & World Report, la egalitate cu masteratul de la Harvard. Studiile care ierarhizează şcolile de afaceri iau în considerare mai mulţi factori, cum ar fi părerea angajatorilor despre calitatea absolvenţilor, perioada medie de la absolvire şi pånă la angajare, procentajul de studenţi angajaţi la trei luni după finalizarea studiilor, calitatea angajatorilor care oferă joburi studenţilor, dar şi salariul mediu obţinut de către absolvenţi. „Venitul mediu al unui absolvent de Stanford, în primul an după finalizarea studiilor, este de circa 150.000 de dolari pe an, incluzånd bonusuri anuale. Dacă cineva îţi plăteşte atåţia bani, înseamnă că îi meriţi şi că ceea ce te învaţă în timpul programului de MBA valorează 150.000 de dolari pe an“, consideră Alexandra Dumitrescu.
Oficialii universităţii Stanford au declarat pentru revista Capital că cel mai mare salariu de bază obţinut de către un absolvent de MBA din promoţia de anul trecut a fost de 300.000 de dolari pe an. Dar, la salariul de bază se adaugă diferite bonusuri, iar cel mai mare bonus de angajare a fost, în 2007, de 180.000 de dolari. Evident, şi cei care obţin aceste salarii sunt persoane de valoare, iar universitatea se asigură că îi admite numai candidaţi care au un potenţial foarte mare pe piaţa muncii.
Oricine doreşte să ajungă la Stanford trebuie să demonstreze că are abilităţi de a se impune ca lider în orice mediu din care face parte, fie el profesional, fie strict social. În plus, trebuie să aibă entuziasm şi agerime intelectuală. „Asta am simţit şi eu că pot arăta: leadership, descris în situaţiile de la locul de muncă şi de la facultate, entuziasm şi vivacitate intelectuală, care s-au observat din diplome, foi matricole, eseuri şi din modul în care am vorbit cu persoana care m-a intervievat pentru admitere“, spune Alexandra Dumitrescu.
Tinerii care decid să urmeze un masterat în administrarea afacerilor consideră că în cei doi ani de studiu vor învăţa mult mai multe lucruri despre mediul de business decåt dacă în perioada respectivă ar lucra la cele mai bune firme din lume. În plus, se aşteaptă ca programul de MBA să le schimbe modul de viaţă şi să îi transforme în lideri. „Eu am avut şansa să lucrez la Ernst & Young şi să interacţionez cu foarte multă lume, să lucrez pe foarte multe proiecte şi să am multă diversitate în munca mea. Am învăţat multe lucruri, într-un ritm mult mai alert decåt dacă aş fi lucrat în departamentul financiar al unei multinaţionale“, spune Alexandra Dumitrescu „Totuşi, consider că, dacă aş fi mai stat doi ani aici, nu aş fi fost pregătită să devin un lider în lumea businessului. Absolvind un MBA la Stanford, aceasta este aşteptarea mea, să mă simt eu pregătită să devin lider, nu să spun: am diplomă, angajaţi-mă ca şef“, adaugă ea.
Şcoala te învaţă să devii şef
Leadershipul este una din componentele esenţiale ale programei de la Stanford şi se învaţă din interacţiunea cu ceilalţi şi din feedback-ul pe care îl primeşti de la profesori, colegi şi de la consultanţii în resurse umane angajaţi de universitate. Multe cursuri sunt interactive; studentul interacţionează foarte mult cu colegii de clasă în situaţii asemănătoare celor reale din mediul de afaceri. Există observatori care îţi spun cum te-ai comportat, ce poţi îndrepta, care sunt punctele tale forte şi care te învaţă tactici de comunicare, de negociere şi de persuasiune.
Dar cursurile unei universităţi de top au un cost pe măsură. Pentru cei doi ani de studiu, o persoană poate cheltui peste 150.000 de dolari, din care 97.500 de dolari pentru taxe de şcolarizare. „Eu nu am avut resursele necesare să îmi finanţez singură studiile. Am primit o bursă şi un împrumut pe care îl voi rambursa în 25 de ani după absolvire“, spune Alexandra Dumitrescu. „Admiterea la Stanford se face numai pe bază de merit, neluåndu-se în calcul starea financiară. De aceea, orice student admis va găsi aici o modalitate de finanţare, fie bursă, fie împrumut, fie o combinaţie între cele două“, adaugă tånăra.
Creşterea veniturilor din Romånia din ultimii ani şi flexibilitatea tot mai mare oferită de către universităţile de top pentru finanţarea educaţiei determină tot mai mulţi tineri romåni să evite facultăţile de måna a doua şi să meargă la studii în străinătate, la cele mai bune şcoli din lume.
«Programa Stanford se bazează pe leadership şi pe dezvoltarea abilităţilor de comunicare. Te învaţă să fii un lider în orice grup din care faci parte.»
Alexandra Dumitrescu, studentă MBA, Stanford University
De la ASE, in California
Alexandra Dumitrescu a absolvit Facultatea de Administrare a Afacerilor cu predare în limbi străine din cadrul ASE Bucureşti în anul 2006. Imediat după absolvire, s-a angajat la Ernst & Young, una din firmele de audit din „Big 4“.
Încă din timpul studenţiei, a fost preocupată ca, pe långă teoria învăţată la cursuri, să acumuleze şi experienţă practică. În acest sens, a făcut stagii de practică la o bancă, în departamentul financiar al unei multinaţionale şi la Ministerul Afacerilor Externe.
Săptămåna viitoare va pleca spre Silicon Valley, unde va începe cursurile de masterat, pe care le va finaliza în 2010.
Cum ajungi la Stanford
• Admiterea se desfăşoară în trei runde, iar fiecare candidat alege singur în care dintre acestea îşi trimite dosarul. Prima se încheie pe 29 octombrie, pentru admitere în toamna anului următor, iar ultima rundă se termină pe 8 aprilie.
• În faza iniţială, se completează online un formular de admitere. Acesta conţine datele de identificare ale candidatului, informaţii despre studii, despre experienţa profesională, testele GMAT şi TOEFL şi despre activităţi extra-curriculare. În plus, trebuie înregistrate online şi persoanele care îţi vor trimite recomandări.
• Dosarul conţine şi patru eseuri obligatorii, care răspund la întrebările: 1. Ce contează cel mai mult pentru tine şi de ce? 2. Care sunt aspiraţiile tale? Cum va contribui Stanford la îndeplinirea lor? 3. Povesteşte-ne despre un moment în care a trebuit să duci la bun sfårşit o sarcină care a fost dificilă sau frustrantă. 4. Povesteşte-ne despre un moment în care ai avut un impact asupra unei persoane, unui grup sau unei organizaţii.
Alte informaţii despre programul de MBA de la Stanford, la adresa: https://www.gsb.stanford.edu/mba/