Drumuri noi pentru Lafarge Romcim

In data de 15 mai a fost comunicata inchiderea ofertei publice de vanzare a 35,51% din capitalul social al societatii SCPI Hamerock Miercurea Ciuc. Pachetul de 461.351 actiuni a fost tranzactionat contra sumei de 70,57 miliarde lei, la pretul de 146.610 lei/actiune (valoare nominala 25.000 lei). Vanzatorul a fost Bayer Wald Granitwerke K.A. Thiele Gmbh & Co, care se asociase cu societatea harghiteana inca din anul 1991. SCPI Hamerock Miercurea Ciuc este cel mai mare furnizor de utilaje de carier

In data de 15 mai a fost comunicata inchiderea ofertei publice de vanzare a 35,51% din capitalul social al societatii SCPI Hamerock Miercurea Ciuc. Pachetul de 461.351 actiuni a fost tranzactionat contra sumei de 70,57 miliarde lei, la pretul de 146.610 lei/actiune (valoare nominala 25.000 lei). Vanzatorul a fost Bayer Wald Granitwerke K.A. Thiele Gmbh & Co, care se asociase cu societatea harghiteana inca din anul 1991. SCPI Hamerock Miercurea Ciuc este cel mai mare furnizor de utilaje de cariera din Romania, iar din anul 1983 administreaza cea mai mare cariera de cribluri din tara. Incepand cu 1990, avand in vedere cererea tot mai mica pentru instalatii mari, cu ciclu lung de fabricatie, o parte din capacitatea de productie a fost transformata pentru producerea utilajelor de intretinerea si repararea drumurilor, acoperind in prezent un segment de piata bine determinat.
SCPI Hamerock SA, prin produsele sale, este implicata in programul national de reabilitare a drumurilor, program finantat de banci internationale. Cel de-al doilea actionar important al societatii este Lafarge Romcim cu 37,1% din capitalul social. Surse din piata de capital afirma ca partea detinuta de BWG a fost cumparata chiar de Lafarge Romcim. Pana la data redactarii articolului, nu fusese raportata schimbarea structurii actionariatului, iar conducerea Lafarge Romcim nu a confirmat majorarea cotei de capital pe care o detinea. Prin preluarea pachetului oferit, Lafarge Romcim ar fi ajuns sa detina 72,6% din actiunile societatii din Miercurea Ciuc. Restul de 27,4% din actiuni sunt detinute de mici actionari, in special angajati ai societatii.
Intensificarea programului de reabilitare si de modernizare a drumurilor ridica valoarea societatii Hamerock si justifica achizitia ei de catre o mare companie implicata in piata de constructii din Romania. Rezultatele financiare inregistrate de Hamerock in anul 1999 indica pierderi de 315 milioane de lei in 1999, la o cifra de afaceri de peste 45 miliarde lei, pentru ca, pana in semestrul doi al anului trecut sa inregistreze un profit de 447 milioane de lei.