DSU lucrează la refacerea aplicaţiei sale. Raed Arafat: O să fie o formă mult mai prietenoasă

Raed Arafat

Sursă: Inquam Photos, Mircea Manole

Şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat că aplicaţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă este în plin proces de refacere. Aceasta va fi disponibilă în curând, într-o formă mult mai prietenoasă.

Raed Arafat a dezvăluit că, din noua aplicație, oamenii vor putea afla tehnici de acordare a primului ajutor, dar și metode de a se proteja dacă se găsesc în anumite situații de risc.

Aplicația DSU nu poate fi descărcată momentan

Joi seară, la Digi 24, acesta a spus că aplicația DSU nu poate fi descărcată momentan, deoarece se află în lucru.

”Aplicaţia Departamentului este în refacere şi o să fie o formă mult mai prietenoasă, se lucrează pe ea de ceva timp. Nu se poate descărca momentan, până nu va fi modernizată.

Luna asta vom lansa forma nouă a ei. Acolo sunt mai multe sfaturi, cum te pregăteşti, cum te protejezi, cum te autosalvezi în unele situaţii, cum ajuţi pe alţii să se salveze, pentru că oriunde mergeţi într-o ţară unde riscul sismic este prezent, ţările care vor să crească rezilienţa populaţiie, învaţă populaţia cum să supravieţuiască şi cum să se ajute, cum ajută unul pe celălalt”, a declarat Raed Arafat.

Şeful DSU a menționat că prin noua aplicaţie, oamenii vor învăța să se ajute între ei, până ajung salvatorii.

”Primii salvatori sunt vecinii. Autorităţile vor veni cu siguranţă, dar este imposibil să apară în toate punctele unde este nevoie, instantaneu, în acelaşi moment.

Din cauza asta spunem, 72 de ore de provizii, apă, alimente neperisabile, medicamentele pentru bolnavii cronici, lanterna, radio cu baterii, toate astea trebuie să existe şi să le ai şi dacă apare ceva, rămâi şi aştepţi ajutorul şi chiar anunţi că ai o problemă, unde eşti, atunci aitorităţile ştiu unde să vină să te ajute”, a spus șeful DSU.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a lansat aplicaţia “DSU” la data de 26 aprilie 2016. Aceasta a fost creată cu scopul de a pregăti populaţia să se descurce în situații de urgență, prin accesul la informaţii, alerte şi educaţie.

Raed Arafat clarifică problema alertelor în caz de cutremur

După cutremurul care a avut loc joi dimineață, pe 3 noiembrie, Raed Arafat a vrut să explice de ce unii români au primit alertă, iar alții nu. Acesta a spus că acele alerte au venit de la alte aplicații instalate pe telefoane, deoarece sistemul RO-ALERT nu s-a activat.

„De când s-a resimţit cutremurul, au intrat în procedură colegii de la Pompieri, mai ales cu verificarea zonelor vulnerabile. A fost trimisă o echipă de la Pompieri în Bucureşti pentru verificarea Centrului vechi. Nu s-au primit apeluri la 112 şi nici nu s-au înregistrat efecte. (…) Noi nu am dat mesaje RO-ALERT.

Când se dau mesaje, scrie clar cine trimite şi că este RO-ALERT. Nu s-au dat mesaje, dar am înţeles că la unele telefoane cu Android există aplicaţii care pot să spună că se întâmplă ceva şi să dea un mesaj, dar noi nu am dat mesaje”, a explicat șeful DSU.