Modificările sunt plănuite cu scopul de a asigura o avertizare cât mai eficientă şi rapidă a populaţiei în cazul unor situaţii de urgenţă.

Actualizările au fost discutate miercuri, într-o şedinţă de lucru la Ministerul Afacerilor Interne, împreună cu reprezentanţi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţiei Naţionale Apele Române şi ai Institutului Naţional de Hidrologie.

Au fost identificate posibile îmbunătăţiri și optimizări

Potrivit DSU, a fost analizat modul actual de transmitere a mesajelor şi s-au identificat posibile îmbunătăţiri și optimizări.

În cadrul întâlnirii s-a discutat și diversificarea metodelor şi modurilor de transmitere a mesajelor prin RO-ALERT, inclusiv posibilitatea de a transmite mesaje în funcţie de categoria şi gravitatea evenimentului, potrivit Agerpres.

Autoritățile iau în considerare și interconectărea sistemului cu alte aplicaţii şi platforme, precum radioul sau televiziunea, asigurarea unei acoperiri cât mai largi şi o comunicare eficientă către cetăţeni în situaţii de urgenţă.

Au fost purtate și discuţii despre îmbunătăţirea mecanismului de alertare privind fenomenele meteorologice şi optimizarea acestora, acestea s-ar putea realiza prin modernizarea reţelei naţionale de staţii meteorologice. Acesta este un proiect aflat în derulare în cadrul ANM, nu a fost precizat însă un termen de finalizare a acestuia.

„Această acţiune va îmbunătăţi performanţele prognozelor, avertizările meteorologice şi timpul de răspuns în vederea informării factorilor de decizie şi a populaţiei, pentru prevenirea şi diminuarea pagubelor datorate fenomenelor meteorologice periculoase, inclusiv situaţiile de vreme severă imediată”, precizează DSU în mesajul postat pe Facebook.

În cadrul întâlnirii a fost prezentat şi un raport de progres, în care au fost evidențiate realizările până în prezent, în plus, autoritățile au conturat și obiectivele viitoare ale îmbunătăţirii sistemului RO-ALERT.

Se plănuiește ca eforturile generale de îmbunătățire să fie orientate către automatizarea acestuia, pentru a facilita comunicarea cu populația în situații critice.

Cum funcționează în prezent sistemul RO-ALERT

Potrivit ro-alert.ro, acesta permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență, conform prevederilor legale.

Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.