DSVSA: Locurile temporare de sacrificare a mieilor este permisă până la 3 Mai

În vederea sărbătorilor pascale, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a impus reguli stricte privind sacrificarea mieilor și comercializarea produselor alimentare, pentru a garanta siguranța alimentară și sănătatea publică.

Potrivit comunicatului emis de instituție, funcționarea locurilor temporare de sacrificare a mieilor este permisă doar între 22 aprilie și 3 mai, în intervalul orar 07:00 – 17:00. Autoritățile cer respectarea condițiilor impuse, inclusiv proceduri riguroase de curățare și dezinfecție a spațiilor și dispozitivelor de expunere a mărfii.

Pentru a asigura conformitatea cu aceste reguli, echipe mixte de control vor verifica modul de sacrificare a mieilor și comercializarea produselor alimentare în diverse unități, cum ar fi piețele agroalimentare, supermarketurile, restaurantele și cofetăriile. Printre aspectele verificate se numără modalitatea de sacrificare a mieilor, comercializarea cărnii de miel, ouălor, laptelui, precum și a altor produse alimentare.

miel
Sacrificarea mieilor pentru Paşte, permisă doar până la data de 3 Mai / SURSA FOTO: Unsplash – Sam Carter

Pentru a preveni riscurile pentru sănătatea publică asociate tăierii animalelor în spații neautorizate, DSVSA recomandă consumatorilor să se aprovizioneze cu carne de miel doar din unități și abatoare autorizate sau din spațiile temporare autorizate special pentru sacrificarea mieilor.

În ceea ce privește transportul animalelor vii, DSVSA Hunedoara va colabora cu alte autorități competente, în special cu Inspectoratul Județean de Poliție, pentru a verifica legalitatea transporturilor de animale vii și pentru a preveni răspândirea Pestei Porcine Africane.

Carnea s-a scumpit cel mai mult în Bulgaria și România, potrivit Eurostat

Cele mai recente date Eurostat arată că prețul la carne în Uniunea Europeană era cu 3,3% mai mare în luna februarie 2024 decât în luna februarie 2023. În rândul țărilor membre cele mai mari creșteri de prețuri au fost înregistrate în Bulgaria (8,2%) și România (7,7%), conform datelor.

Prețul cărnii a crescut în majoritatea țărilor membre UE, cu excepția a trei țări unde au scăzut: Cehia (unde prețurile au fost mai mici cu 5,1%), Finlanda (minus 2,2%) și Danemarca (minus 0,6%).

Pe categorii, carnea de porc a înregistrat cea mai mare creștere de prețuri la nivelul UE (5,7%), urmată de carnea de oaie sau capră (4,5%) și carnea de vită sau vițel (3%). În schimb, prețurile la carnea de pasăre au scăzut cu 1,6%, la nivelul UE, în luna februarie 2024 comparativ cu luna februarie 2023.