„Eu cred că băncile sunt convinse că darea în plată va fi marginală. Evident că acum au un motiv să spună că nu le convine. Băncile, ca să facă profit, trebuie să aibă muşterii, ori dacă îi goneşti prin restricţionarea accesului la creditare, care oricum nu e fabulos, s-ar putea să ai o problemă“, a declarat Şerbănescu.
Ultimele informaţii arată că preşedintele Klaus Iohannis, care trebuie să promulge legea dării în plată, analizează posibilitatea înapoierii legii în Parlament cu amendamentul impunerii unui plafon de 250.000 de euro.
În opinia şefului DTZ Echinox, românii nu îşi fac calcule de rentabilitate între păstrarea locuinţei sau predarea ei la bancă, pentru că au avut un motiv puternic emoţional când şi-au cumpărat casa.
„Chiar dacă calculele arată că ratele pe 25 de ani sunt mai mari decât valoarea actuală a apartamentului, nu îl vor preda la bancă sau va fi o tendinţă marginală. Noi nu suntem nemţi sau americani, care îşi fac calcule raţionale şi pe baza lor îşi cumpără sau nu case. Românii sunt emoţionali. Va fi o tendinţă marginală care nu va afecta piaţa“, preconizează Şerbănescu.
În ceea ce priveşte limitarea plafonului de garanţii alocate programului de creditare Prima Casă la 1,5 miliarde de lei pentru 2016, el consideră că acesta este un factor care va contribui la încetinirea creşterii vânzărilor de locuinţe, însă preconizează o continuare a îmbunătăţirii vânzărilor şi o uşoară creştere a preţurilor. Argumentul său este creşterea veniturilor şi ridicarea plafonului la care se aplică TVA de 5% la locuinţele care costă până în 100.000 de euro.
„Prima Casă a fost una dintre puţinele măsuri bune luate de guvern legat de piaţa imobiliară şi a fost luată la momentul potrivit, când era criză şi băncile nu prea finanţau. Acum scade importanţa programului pentru că băncile, care au mare nevoie de a face profit, au ajuns la un nivel de costuri acceptabil“, conchide acesta.