În prima jumătate a anului 2011 s-au tranzacţionat aproximativ 150.000 mp spaţii de depozitare şi birouri aferente, reprezentând mai mult decât suprafaţa tranzacţionată în tot anul 2010 (140.000 mp – din care 100.000 mp în Bucureşti).
Stocul spaţiilor de depozitare de clasa A din Bucureşti este de aproximativ 900.000 mp, iar în restul României de 450.000 – 500.000 mp, oraşele cele mai bine reprezentate fiind: Timişoara, Arad şi Ploieşti. Chiriile sunt în intervalul 3,7 – 4,2 euro/mp/lună şi au avut o tendinţă de scădere în ultimii doi ani.
„Se va manifesta interes pentru investiţiile în parcuri logistice în zonele nedezvoltate din acest punct de vedere: Cluj, Sibiu, Bacău, când va exista cerere dinamică şi companii-ancoră dispuse să închirieze proiecte la cheie. Mai există potenţial şi în Bucureşti şi Braşov, însă pe termen mediu şi lung când economia se va relansa şi producţia se va diversifica iar noi companii vor intra pe piaţa din România. Nu vor exista proiecte speculative decât în momentul în care cererea se va poziţiona pe un trend crescător stabil”, a comentat Rodica Târcavu, directorul departamentului industrial din cadrul DTZ Echinox.
Creştere la nivel european
În prima jumătate a anului, s-a închiriat 6,9 milioane de metri pătraţi de spaţii logistice, în principalele cinci pieţe europene, în creştere de la nivelul de 5,5 mil. mp în prima parte din 2010.
Pieţele logistice din Germania şi Europa Centrală şi de Est (ECE) au fost stimulate de revenirea economică, retailerii şi producătorii profitând de sentimentul de revigorare.
Pe termen scurt, prognozele referitoare la producţia industrială relevă o situaţie eterogenă în Europa. Germania, ECE şi Ţările Nordice au previziuni de creştere între 7% şi 9%. În contrast, Marea Britanie şi Franţa rămân sub media europeană de 5,7%.
În plus, ECE şi Ţările Nordice vor depăşi media cu 2% până la 3% pe an (2011-2014) beneficiind de cursul favorabil şi de nivelul minim al datoriei publice.
Piaţa investiţiilor în spaţii logistice a rămas relativ stabilă în prima jumătate a anului 2011, înregistrând tranzacţii de 4,6 mld. euro, în linie cu perioada echivalentă din 2010. Pieţele din Europa Centrală şi de Est au înregistrat cea mai performantă cifră din ultima decadă, cu investiţii de 450 mil. euro.