Volumul global de investiţii imobiliare va creşte cu 5% în acest an, iar cel european cu 4%, pe fondul revigorării pieţelor de capital. China va deveni a doua piaţă imobiliară din lume până la sfârşitul anului 2011, după SUA, depăşind Japonia şi Marea Britanie, se arată în cel mai recent raport de piaţă publicat de compania de consultanţă imobiliară DTZ. „Anul 2009 a fost un an dificil pentru pieţele de real estate din toată lumea, valoarea stocului de investiţii
Volumul global de investiţii imobiliare va creşte cu 5% în acest an, iar cel european cu 4%, pe fondul revigorării pieţelor de capital. China va deveni a doua piaţă imobiliară din lume până la sfârşitul anului 2011, după SUA, depăşind Japonia şi Marea Britanie, se arată în cel mai recent raport de piaţă publicat de compania de consultanţă imobiliară DTZ.
„Anul 2009 a fost un an dificil pentru pieţele de real estate din toată lumea, valoarea stocului de investiţii global diminuându-se cu 6%. Cu toate acestea, piaţa de real estate a depăşit deja ce a fost mai rău, iar acum ne aşteptăm la o creştere a valorii stocului de investiţii global, în linie cu previziunile pozitive pentru segmentul macro-economic, ce indică o recuperare economică sustenabilă în întreaga lume”, a declarat Hans Vrensen, global head of research la DTZ.
În 2009, volumul tranzacţiilor în Europa s-a diminuat cu 44%. Investiţiile din Europa şi de peste graniţele continentului au fost puţine în 2009, înregistrând un declin de 59% în comparaţie cu 2007, anul de maximă creştere.
În 2010, DTZ clasifică 151 de pieţe dintre cele 172 de pe glob, adica 90%, cu valori corecte de cumpărare. Acest fapt contrastează situaţiei din anul precedent, când Londra a fost singura piaţă internaţională în care proprietăţile au atins un preţ corect. În Europa, 87% dintre pieţe oferă proprietăţi la valori corecte sau chiar sub această valoare, în comparaţie cu numai 20% din pieţe, ponderea de anul trecut.
Investitorii încep să se împrumute
Două treimi dintre reprezentanţii instituţiilor de credit care au participat la studiu aşteaptă o creştere a volumului brut de împrumuturi noi în perioada 2010 – 2011, în timp ce nici unul dintre aceştia nu prevede reducerea volumului de împrumuturi acordate sectorului de real estate comercial în această perioadă. Anul trecut, jumătate dintre aceştia erau de părere că volumul împrumuturilor se va micşora în 2010.
Cercetarea realizată de DTZ în randul investitorilor arată o creştere a încrederii: 76% dintre aceştia se aşteaptă să-şi crească investiţiile proprii pe segmentul proprietăţilor comerciale în 2010, ponderea ajungând la 94% în 2011.
„În ceea ce priveşte piaţa din România, lipsa lichidităţilor de pe piaţă inhibă încă achiziţiile de proprietăţi; totuşi, o revenire a climatului macroeconomic va crea un mediu sustenabil pentru activarea pieţei de investiţii. Activitatea din trimestrul întâi, când piaţa a înregistrat un volum de investiţii de 108,34 mil euro, ne îndeamnă să avem încredere în estimarea de 500 mil euro pe care am făcut-o la sfărşitul anului trecut pentru 2010”, a menţionat Bogdan Sergentu, head of valuations and consulting al DTZ Echinox.