Volumul investiţiilor imobiliare locale din primul semestru al acestui an a atins pragul de 187,7 mil. euro, cu majoritatea tranzacţiilor derulate pe segmentul de retail, iar pentru întregul an totalul investiţiilor este estimat la circa 500 mil. euro, după ce anul trecut totalul tranzacţiilor au reprezentat în jur de 130 mil. euro, potrivit companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Suma este mai mică decât cea calculată de CB Richard Ellis, competitorii DTZ pe zona de consultanţă, care au anunţat un total al investiţiilor de 226,6 mil. euro, pentru aceeaşi perioadă, nivel peste cel raportat pentru întregul an 2009.

O trăsătură a activităţii investiţionale identificată de reprezentanţii DTZ o constituie prevalenţa produselor din provincie faţă de cele din Bucureşti, cele mai importante achiziţii având loc în afara capitalei. Mare parte din tranzacţiile au marcat ieşirea din structura acţionariatului unui proiect a unui partener mai mic, în favoarea investitorului principal, cum a fost cazul cumpărătorilor IDG sau Immoeast.

„Estimăm că acalmia specifică sezonului de vară, coroborată cu măsurile restrictive ale guvernului, să diminueze volumele de investiţii pe termen scurt. Până la finalul anului, însă, putem fi martorii unor tranzacţii semnificative, care să ne ducă chiar peste valoarea de 500 mil euro, estimată pentru 2010.” a declarat Bogdan Sergentu, Head of Valuations and Consulting, DTZ Echinox     

Investiţiile în Europa au crescut cu 11%

0-54506-tabel.jpgTotalul investiţiilor imobiliare directe în Europa a atins valoarea de 21,4 mld. euro, marcând o creştere de 11% faţă de valoarea de 19,3 mld. euro, înregistrată în T1 2010, şi continuând creşterea, de la punctul cel mai scăzut atins la începutul lui 2009.

Marea Britanie a înregistrat o creştere de 29%, atingând valoarea de 7,9 mld. euro, Franţa a înregistrat o creştere de 23% şi valoarea de 2,2 mld. euro, spre deosebire de volumul de investiţii din Germania, care a scăzut cu 19%, atingând valoarea de 3,8 mld. euro.

„Vehiculele de investiţii private, incluzând managerii de fonduri, au rămas principalii cumpărători de-a lungul trimestrului, valoarea investiţiilor acestora ridicându-se la 10,1 mld. euro. Investitorii instituţionali au fost din ce în ce mai activi, totalizând achiziţii de 2,9 mld. euro, în timp ce companiile de proprietăţi listate la bursă au cumulat achiziţii în valoare de 2,5 mld. euro“, a explicat Magali Marton, head of DTZ CEMEA Research.

Asiaticii sunt exclusiv cumpărători

Activitatea investitorilor inter-regionali a crescut în acest trimestru, ponderea cumulată de aceştia fiind de 19% din totalul investiţiilor. Investitorii asiatici şi cei provenind din Orientul Mijlociu au fost exclusiv cumpărători, atingând valoarea de 1,5 mld. euro şi respectiv 1,1 mld. euro, ce se reflectă într-un număr de tranzacţii importante.

Investitorii europeni, însă,  au fost predominant vânzători, cumulând tranzacţii în valoare de 1,6 mld. euro, majoritar realizate de către investitorii din Marea Britanie, care au vândut proprietăţi în valoare de 1,5 mld. euro, cu precădere în Marea Britanie.
0-54507-grafic.jpg