La numai câteva zile de la convenirea unui acord fiscal european, la Consiliul European din 8-9 decembrie, au apărut numeroase semne de întrebare în legătură cu utilitatea sau necesitatea noului document, notează EUObserver
După o primă zi de negocieri asupra documentului ce cuprinde 14 articole, trei eurodeputaţi au constatat că, practic, toate prevederile incluse în acord pot fi puse în aplicare pur şi simplu făcând uz de actualele tratate ale Uniunii Europene.
"Ei (liderii statelor din zona euro – n.red.) vor să facă acest acord mai degrabă din motive simbolice, politice”, a apreciat liderul grupului liberal din Parlamentul European, belgianul Guy Verhofstadt, în timp ce eurodeputatul socialist italian Roberto Gualtieri a observat că "majoritatea, dacă nu totul, ar fi putut fi realizat prin legislaţia secundară”. Serviciile juridice ale Consiliului nu au oferit un răspuns precis atunci când au fost întrebate ce anume din noul pact nu poate fi realizat folosind legislaţia actuală a UE.
Ideea unui acord interguvernamental pentru consolidarea disciplinei fiscale europene a apărut la summitul UE din 8-9 decembrie, fiind susţinută de statele din zona euro, la care s-au raliat şi ţările membre UE din afara zonei euro, cu excepţia Marii Britanii. Franţa şi Germania ar fi dorit un nou tratat european, însă opoziţia Londrei faţă de această variantă a dus la acceptarea soluţiei unui acord interguvernamental.
De atunci însă, au apărut numeroase comentarii privind natura unui astfel de acord, în special cu privire la măsura în care instituţiile UE pot fi implicate şi modul de consolidare a atribuţiilor acestora.
În acelaşi timp, proiectul acordului este similar, sau uneori chiar în contradicţie, cu primul pachet legislativ pentru consolidarea guvernanţei economice europene (aşa-numitul ‘Six Pack’), intrat în vigoare în 13 deecembrie şi care sporeşte substanţial supravegherea bugetară la nivelul UE asupra statelor membre.
Potrivit calendarului propus până acum, proiectul final al acordului este aşteptat în jurul datei de 20 ianuarie, urmând să fie semnat de statele membre în luna martie. Următoarea întâlnire între diplomaţi din statele membre, eurodeputaţi şi oficiali UE este prevăzută pentru prima săptămână a lunii ianuarie.