Actionarii SIF Transilvania au aprobat, vineri, cu o majoritate de circa 90%, propunerea de majorare a capitalului social cu 54,6 milioane de lei, la 109,2 milioane de lei. Majorarea capitalului social cu suma de 54,6 milioane de lei, pana la 109,2 milioane de lei, prin emiterea unui numar de 546.071.666 actiuni noi, cu valoare nominala de 0,10 lei se va face prin utilizarea rezervelor constituite din profitul anului 2006 si din anii precedenti, altele decat rezervele legale.Fiecarui ac
Actionarii SIF Transilvania au aprobat, vineri, cu o majoritate de circa 90%, propunerea de majorare a capitalului social cu 54,6 milioane de lei, la 109,2 milioane de lei.
Majorarea capitalului social cu suma de 54,6 milioane de lei, pana la 109,2 milioane de lei, prin emiterea unui numar de 546.071.666 actiuni noi, cu valoare nominala de 0,10 lei se va face prin utilizarea rezervelor constituite din profitul anului 2006 si din anii precedenti, altele decat rezervele legale.Fiecarui actionar inregistrat in Registrul la data aprobata de A.G.E.A., 18 mai, i se va aloca gratuit o actiune noua la o actiune veche detinuta.
“Finalizarea cu succes a demersului aprobarii distribuirii de actiuni gratuite actionarilor existenti creeaza importante surse investitionale necesare punerii in opera a programelor de dezvoltare durabila a societatii , in interesul prioritar al actionarilor societatii”, a declarat pentru Capital Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.
SIF Transilvania (SIF3) a obtinut un profit de 33,3 miliaone de lei (10 milioane de euro), in primul trimestru, de aproape 200 de ori mai mare fata de anul trecut.
SIF Transilvania a fost cea mai performanta actiune din punct de vedere al valorii unitare a activului net, cu o crestere de 20,96%, in primul trimestru.
Activele nete ale SIF Transilvania se ridicau la 1,89 miliarde de lei la 31 martie.
Societatea de investitii a prevazut pentru acest an un profit net de 45 milioane de lei (13,3 milioane de euro), rezultatul fiind cu 15,3% mai redus decat castigul de 53,1 milioane de lei realizat anul trecut.
“Rezultatele obtinute pana in prezent si programele concrete de actiune in baza carora S.I.F.Transilvania isi desfasoara activitatea creeaza premizele indeplinrii si imbunatatirii performantelor asumate prin programul de activitate si bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2007”, spune Mihai Fercala.
Potrivit acestuia, pe baza propunerilor organelor de conducere ale societatilor din portofoliu si a analizelor directiilor de specialitate ale SIF Transilvania , se vor lua deciziile de dezvoltare si restructurare a activitatii societatilor din portofoliu . “Avem in vedere realizarea programelor de fuziune proiectate , intensificarea programelor de achizitii , extinderea proceselor de deschidere pe piata de capital si a utilizarii facilitatilor de informare si finantare ale acestei piete”, precizeaza Mihai Fercala.
Nici speculatiile nu sunt ocolite, societatea avand in vedere tranzactii spot si la termen dar si studii privind realizarea de plasamente pe pietele externe de capital.
Totodata, SIF Transilvania isi propune un plafon minim pentru investitii de 51,3 milioane de lei, finantate integral din surse proprii. La nivelul primului trimestru al anului 2007 ponderea sectorului bancar in portofoliul SIF Transilvania este de cca 25 % la valoarea capitalului social si de cca 55 % la valoarea justa determinata conform reglementarilor C.N.V.M.
Majorarea de capital social de la SIF Transilvania este un exemplu de factor care poate influenta pretul unei actiuni. In alte momente din trecut factorii politici au avut cel mai mare impact, au mai fost de asemenea fluctuatiile mari ale unor burse externe (din China si SUA in special), privatizarea BCR a fost cap de afis la vremea ei. Pragul de detinere nu este nici el scapat din ochi, orice semnal venit din aceasta directie provoaca miscari importante la bursa.
“Pe termen lung, investitorii ar trebui sa se uite totusi la ceea ce conteaza cu adevarat: activele SIF-urilor (a caror evaluare realista ar duce la diferente semnificative fata de datele raportate in prezent) si capitalizarea bursiera (care pare disproportionata in raport cu alte societati de la bursa sau cu suma platita de Erste Bank la privatizarea BCR)”, spune Paul Brendea, analist la Prime Transaction.
“In ultima perioada, SIF Transilvania a fost vedeta bursiera datorita intentiei de majorare a capitalului. SIF Oltenia ramane pe termen lung cea mai atractiva SIF, datorita activului valoros”, crede Radu Popescu-Buzeu, seful departamentului analiza din cadrul KD Capital Management.
Sursa: Capital 30 Aprilie 2007