Anul viitor, românii ar putea fi puşi în faţa unei probleme extrem de serioase. Odată cu expirarea plafonării pentru gaze şi electricitate, facturile ar putea sări în aer. Vorbim chiar despre preţuri duble la gaze. Iată ce soluţii s-ar putea găsi.
Când se majorează prețurile la gaze în România? Românii se tem de acest moment
Facturi mai mare la gaze? Vorbim despre finalul lunii martie 2025. Atunci, va expira plafonarea impusă de autorităţi pentru gazele naturale şi energia electrică.
Cei de la Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) avertizează că, din acel moment, trebuie să ne aşteptăm la o explozie a preţurilor. Facturile la gaze naturale ar putea fi de două ori mai mari în luna aprilie 2025, după renunţarea la plafonare.
Guvernaţii trebuie să ia măsuri de urgenţă pentru a se evita dublarea preţului la gaze de anul viitor. Apelul a venit din partea AEI. Asociaţia a prezentat o Strategie Post Plafonare a Preţului în Energie.
AIE atrage atenţia că, la acest moment, românii plătesc pentru gazele naturale un preţ de 10 ori mai mic faţă de momentul dinaintea implementării plafonării preţului.
Respectiv, luni, 29 ianuarie 2024, preţul pe Bursa TTF era de 27,850 euro/MWh. În august 2022, vorbeam despre 277,660 euro/MWh.
„În august 2022, românii achitau 0,31 lei/KWh pentru gazele consumate, astăzi achită 0,29 lei/kWh, adică cu 6% mai puţin.
Mai mult, pentru a evita ca după 31 martie 2025, când expiră valabilitatea plafonării preţului la gaze, oamenii să achite preţuri duble la gaze, Asociaţia Energia Inteligentă solicită Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, luarea în regim de urgenţă a unor măsuri pentru atingerea preţului corect la consumatori.
În acest sens, pentru a veni în sprijinul Executivului şi al românilor, înaintăm o propunere de Strategie Post Plafonare a Preţului în Energie”, afirmă Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.
Ar putea fi haos pe piaţa energiei din România din aprilie 2025
Potrivit legislaţiei aflate acum în vigoare, în România se practică un preţ plafonat de 0,31 lei/kWh pentru consumatorii casnici. În cazul în care costurile de achiziţie ale furnizorilor sunt mai mari de acest prag, se plăteşte de la bugetul de stat diferenţa între costul respectiv şi preţul plafonat de 0,31 lei/kWh.
Pericolul cel mai mare va apărea din data de 1 aprilie 2025. Plafonarea nu va mai fi atunci în vigoare. Dumitru Chisăliţă atrage atenţia că preţurile s-ar putea dubla imediat, iar concurenţa pe piaţa de gaze ar putea ajuta la scăderea lor abia prin 2026.
„Probabil în vara anului 2025 va reapărea timid concurenţa pe piaţa de gaze, dar care va aduce preţuri uşor mai mici, în cel mai fericit caz începând cu anul 2026.
Această variantă va aduce toate riscurile care au existat în piaţă înainte de plafonarea preţurilor la gaze (unele clauze abuzive, creşteri de preţuri urmare a unor clauze din contract etc.)”, mai precizează AEI în cadrul unui comunicat.
Ce soluţii există pentru ca facturile să nu sară în aer anul viitor?
Preţul gazelor din contractele de vânzare este dublu în acest moment şi ar putea deveni preţul efectiv plătit de consumatori din 1 aprilie 2025. Pentru a se evita asta, AEI spune că este esențial să se desfășoare activități precum demararea urgentă a unei ample campanii de informare și pregătire a consumatorilor în perspectiva reliberalizării pieței gazelor.
Se cere şi o profesionalizare a instituţiilor cu atribuţii de control în acest domeniu:
- ANRE;
- Consiliul Concurenţei;
- ANPC.
Acțiunile principale ale acestora trebuie să fie preventive și să vizeze reducerea abuzurilor împotriva consumatorilor, precum și prevenirea încălcărilor legale, în loc să se axeze exclusiv pe sancționarea celor care încalcă legea după semnalarea abuzurilor.
AEI mai cere şi:
- înfiinţarea unei entităţi de Soluţionare alternativă a litigiilor de pe piaţa energiei, dezvoltată ca un Parteneriat Public cu o Asociaţie Non Profit de specialitate;
- suspendarea pe un termen de 3 ani a prevederilor din Codul Civil privind piaţa de energie prin care furnizorii pot să prelungească un contract de furnizare fără semnătura efectivă a clientului pe un contract/act adiţional.
În plus, pentru toate contractele nou încheiate, TVA ar trebui să fie redus de la 19% la 5% (nu se va aplica prelungirilor prin act adiţional). O astfel de reducere de TVA ar duce la micşorare a preţului la gaze pentru consumatori cu aproximativ 16%.