Argument „forte”: Climat politic stabil

 

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s a confirmat ratingurile suverane, cu perspectiva stabila ale Statelor Unite, Germaniei si Frantei, dand practic un cec in alb economiilor acestor tari care trec prin momente dificile si care se afla practic in recesiune.

De asemenea, aceasta decizie a agentiei de evaluare financiara da practic un semnal pentru investitori indicandu-le unde sa isi plaseze banii.

Cu privire la Statele Unite, S&P sustine ca „ratingurile reflecta opinia ca economia americana este extrem de diversificata si flexibila, beneficiind de venituri ridicate”.

Intr-adevar, economia americana beneficiaza de venituri ridicate in contextul in care s-au alocat fonduri de 700 de miliarde de dolari, care ar putea ajunge la peste 1000 de miliarde de dolari, pentru a salva de la faliment companii de renume din domeniul financiar si auto.

Aceste fonduri vor contribui la cresterea deficitului de cont curent al Statelor Unite, care si asa a atins niveluri record.

In plus, cea mai mare economie a lumii se afla in recesiune dar aceste lucruri nu conteaza atata vreme cat S&P considera ca „economia americana este extrem de diversificata”.

Despre Germania, care de asemena se afla in recesiune, S&P afirma ca „Ratingul reflecta opinia noastra privind economia foarte diversificata si competitiva a Germaniei, climatul politic stabil din aceasta tara, dar si rezistenta la socurile economice de proportii”.

Ultimele date macroeconomice indica faptul ca cea mai puternica economie a Europei a scazut la aproape toate capitolele dar, si de aceasta data nu conteaza pentru Standard & Poor’s atat timp cat „climatul politic este stabil”.

 

Simple vorbe frumoase, rupte de realitate

Despre Franta, S&P afirma ca „Ratingul Frantei reflecta opinia noastra privind bogatia si diversitatea economiei franceze, deschiderea si rezistenta sa, forta de munca inalt calificata si productiva, respectiv un sector financiar eficient”.

In legatura cu  eficienta sectorului financiar francez trebuie spus ca, la sfarsitul lunii octombrie 2008, ministrul de Finante de la Paris, Christine Lagarde a ordonat un control special asupra tuturor bancilor franceze pentru a se determina amploarea si nivelul riscurilor la care s-au expus acestea.

Totul a pornit de la anuntul facut de catre cea mai mare banca de economii din Franta, Caisse d’Epargne, potrivit caruia a pierdut peste 600 milioane de euro in urma expunerii la piata produselor financiare derivate din Statele Unite.

Avand in vedere toate aceste elemente care reflecta o oarecare discordanta intre cuvintele frumoase spuse de S&P si realitatea economica, trebuie amintit faptul ca in urma cu ceva mai bine de doua luni Standard & Poor’s a retrogradata ratingul suveran al Romaniei cu doua trepte, sub nivelul de investment grade, ceea ce echivaleaza cu mesajul: „Investitori, feriti-va de Romania!”.

In paranteza fie spus, Romania a avut, chiar si in aceste conditii dificile de pe pietele internationale, unul dintre cele mai mari ritmuri de crestere economica, a avut, de asemenea, un climat politic stabil si, nu in ultimul rand, un sector financiar eficient, pentru ca bancile romanesti nu au fost infestate de produsele „toxice” care au lovit nume grele ale sistemului financiar autohton.

 

Doua dintr-o lovitura

 

Totusi, nimic din toate acestea nu conteaza pentru ca, folosind aceleasi sisteme de comparatie, S&P a retrogradat ratingul Romaniei cu doua trepte.

Ca un ultim element, oarecum in afara argumentatiei economice, dar poate totusi relevant din anumita perspectiva, ttrebuie amintit faptul ca ieri, Comisia Europeana a declansat o actiune in justitie impotriva Standard & Poor’s, care este  acuzata ca a incalcat legislatia Uniunii Europene cu privire la modul in care a comercializat informatii despre pietele financiare.