Cea mai avantajoasă ofertă financiară va desemna câştigătorul. Alegerea administratorului va fi încă un pas către listarea Fondului Proprietatea, moment aşteptat de toţi păgubiţii care deţin acţiuni.
În etapa finală pentru alegerea administratorului Fondului Proprietatea au intrat două companii: Franklin Templeton Investment Management şi Morgan Stanley Investment Management, ambele cu sediul central în SUA. Câştigătorul licitaţiei ar putea fi desemnat în curând. „Într-un termen de două săptămâni, Comisia poate ajunge la un rezultat final privind procesul de selecţie”, afirma preşedintele comisei de selecţie a administratorului, Enache Jiru, în ziua în care au fost anunţate numele companiilor care au intrat în etapa finală. Până acum, finalizarea primelor două etape de selecţie au fost amânate succesiv, din diferite motive. Etapa a doua de selecţie a companiilor interesate să administreze Fondul Proprietatea urma să fie încheiată la începutul săptămânii trecute, dar, în cele din urmă, finaliştii au fost desemnaţi la mijlocul săptămânii.
Cele două companii finaliste administrau, la sfârşitul anului trecut, active de peste 500 de miliarde de dolari. Un punct slab al acestora este că nu derulează activităţi pe piaţa autohtonă, iar Morgan Stanley a apelat la ajutorul statului american în cadrul programului TARP, intenţionând însă să returneze împrumutul de peste zece miliarde de dolari.
Cel mai mic comision decide
Dintre cele două companii care au ajuns în ultima etapă urmează să fie selectată cea care solicită cel mai mic onorariu. Costurile de administrare pot fi de trei tipuri: comision fix, de performanţă sau combinat (fix şi de performanţă). Aplicarea unui comision de performanţă poate pune în dificultate atât potenţialii administratori, cât şi Comisia, deoarece pentru aplicarea acestuia ar fi nevoie de o referinţă care nu există. Nici evaluarea portofoliului Fondului nu a fost finalizată.
Având în vedere că activitatea administratorului va fi una complexă, deoarece Fondul Proprietatea are participaţii şi la companii nelistate, Florin Dolea, directorul executiv al Pioneer Asset Management, apreciază că va fi parafată o structură simplă a comisionului perceput de viitorul administrator, chiar dacă nu exclude şi adoptarea unei soluţii simplificate.
„O soluţie ar putea fi comisioane separate pe sub-portofolii: un comision pentru deţineri pe bursă şi un alt comision pentru administrarea de participaţii nelichide“, spune Dolea. El afirmă că mărimea portofoliului Fondului este un factor în favoarea unui comision de administrare mic, în timp ce complexitatea portofoliului ar face ca balanţa să încline către un comision mai mare. Cu 88 de societăţi în portofoliu, Fondul avea active totale de peste 11 miliarde de lei (circa 2,7 miliarde de euro) la sfârşitul anului trecut.
În două săptămâni, Comisia poate ajunge la un rezultat final privind procesul de selecţie.»
Enache Jiru, preşedintele Comisiei de selecţie