Două tipuri de poliţe cu capitalizare îşi dispută piaţa asigurărilor de viaţă, fiecare dintre acestea mizând pe avantajele proprii. Asigurările tradiţionale de viaţă sunt atractive din perspectiva randamentelor garantate, de 3,5% în cazul celor mai multe produse. În schimb, poliţele legate de fonduri de investiţii (unit-linked – UL) sunt promovate ca fiind mult mai flexibile – clientul alege gradul de risc pe care este dispus să şi-l asume. În plus, p
Două tipuri de poliţe cu capitalizare îşi dispută piaţa asigurărilor de viaţă, fiecare dintre acestea mizând pe avantajele proprii.
Asigurările tradiţionale de viaţă sunt atractive din perspectiva randamentelor garantate, de 3,5% în cazul celor mai multe produse. În schimb, poliţele legate de fonduri de investiţii (unit-linked – UL) sunt promovate ca fiind mult mai flexibile – clientul alege gradul de risc pe care este dispus să şi-l asume. În plus, poate schimba fondul în care asigurătorul îi plasează banii oricând doreşte. Majoritatea produselor de pe piaţă le permit posesorilor modificarea gratuită a fondului în care îşi plasează banii de două ori pe an, ulterior pentru aceste schimbări urmând să fie luat comision.
Concomitent, asigurările unit-linked au costuri mai ridicate decât cele tradiţionale. Motivele ţin de caracteristicile celor două poliţe. „Cele două tipuri de produse sunt fundamental diferite. Produsele de tip unit-linked oferă un grad mare de flexibilitate, clientul având posibilitatea ca pe durata contractului să efectueze o serie de modificări şi astfel să-şi ajusteze produsul conform nevoilor sale şi evoluţiei pieţei. Această flexibilitate determină taxe mai ridicate decât în cazul produselor tradiţionale, care sunt mai puţin flexibile“, spune directorul general al ING, Cornelia Coman. Pe lângă schimbarea fondurilor în care vor să le fie plasaţi banii, posesorii de poliţe unit-linked pot retrage o parte din sumele acumulate în cont, pot modifica valoarea primelor plătite, inclusiv pe cea a sumelor asigurate. În acelaşi timp, şeful AIG Life, Theodor Alexandrescu, spune că între poliţele tradiţionale şi cele unit-linked „este diferenţa dintre garanţie şi risc. Nu poţi să spui că UL e mai scump pentru că îţi oferă o flexibilitate şi un câştig estimat mai mare“.
Asigurătorii au obţinut pentru clienţii cu asigurări tradiţionale câştiguri de circa 7% în ultimii ani, peste nivelul garantat. În schimb, randamentele aduse de poliţele unit-linked au fost afectate de evoluţia pieţelor de capital. Acestea, alături de comisioanele mai mari decât cele percepute de fondurile mutuale, au adâncit pierderile înregistrate de clienţi. De altfel, simulările efectuate de companii arată că printr-un produs unit-linked sumele acumulate ajung la nivelul celor adunate cu ajutorul unei poliţe tradiţionale dacă randamentele medii anuale se ridică la circa 7%. Aceasta în cazul în care primele lunare sau anuale nu au crescut constant cu un anumit procentaj pentru a acoperi inflaţia.
Pariu pe poliţele tradiţionale
Asigurările legate de fonduri de investiţii au intrat în dizgraţie odată cu scăderea pieţelor de capital: unităţile fondurilor cu grad ridicat de risc au înregistrat scăderi chiar de 60% în cursul anului trecut. Din acest motiv, o parte din clienţi a început să-şi răscumpere poliţele, fără a avea răbdare să ajungă la finalul contractului sau să aştepte revenirea pieţelor. Un alt efect a fost apariţia pe piaţă de produse unit-linked care au venit cu randamente garantate sau cu garantarea sumelor depuse.
În ultimele şase luni, fondurile în care sunt plasaţi banii clienţilor cu poliţe unit-linked au început să recupereze o parte din pierderile înregistrate anul trecut. Cele mai mari creşteri le-au raportat fondurile care investesc în acţiuni. De exemplu, fondul Activ de la Generali a raportat un randament de peste 20% în perioada 31 decembrie – 30 iunie. Acest fond a fost însă şi cel care a raportat anul trecut cea mai mare pierdere: 60%.
La nivelul întregii pieţe, numai patru fonduri din 55 au raportat scăderi alevalorii unităţilor la mijlocul acestui an faţă de finele anului anterior. Comparativ, din cele 40 de fonduri care existau la începutul anului 2008, numai 12 au reuşit să înmulţească prin plasamente inspirate banii clienţilor.
ING Asigurări de viaţă
Asigurare tradiţională Regal, pe 10 ani
Prime: 1.800 lei /an
Indemnizaţie în caz de deces: 22.130 de lei
Suma acumulată garantat la finele celor
10 ani: 21.480 lei
Allianz-Ţiriac
Asigurare tradiţională Partener, pe 10 ani
Prime: 150 de lei/ lună*
Indemnizaţie deces: 14.183 – 19.636 lei
Suma garantat acumulată: 20. 511 lei
* indexate cu 7% pentru a acoperi inflaţia
ING Asigurări de viaţă
Asigurare UL Activ Plus (risc scăzut)
Prime: 1.800 lei / an
Indemnizaţie deces: min. 20.000 de lei
Suma acumulată: 15.480 lei (randament 0% – 20.560 lei (randament 7,7%)
AIG Life
Asigurare UL Rentă Extra, pe 10 ani
Prime: 1.800 de lei / an*
Indemnizaţie deces: 3.600 – 41.270 lei
Suma acumulată: 18.308 lei (randament 0%); 27.100 (randament 7,5%)
* indexare cu 3% pentru a acoperi inflaţia
Allianz-Ţiriac
Asigurare UL Aliat (risc moderat)
Prime: 36 euro (151lei) / lună
Indemnizaţie deces: 6.480 euro (18.146 lei)
Suma cumulată: 3.515 euro (randament 0%) – 4.388 euro (randament 5%)
* indexate cu 7% pentru a acoperi inflaţia
Allianz-Ţiriac
Asigurare UL Plan Invest
Prime: 1.800 lei/ an*
Indemnizaţie deces: 1.980 – 25.000 lei
Suma acumulată: 19.044 lei (randament 0%); 25.500 (randament 6%)
* indexare cu 3%/ an