Dulciurile au afecte secundare. Pe lângă faptul că deteriorează dinții și crează dependență, ele pot declanșa și anumite probleme de sănătate. Ce se întâmplă în organismul uman când sunt consumate și de ce crează dependență?
Potrivit noi.md, dulciurile sunt greu de refuzat și nici nu pot fi evitate de tot. Acestea conțin carbohidrați, iar celulele corpului sunt dependente și de aportul regulat de glucide, care oferă recuperarea de energie.
Totodată, dulciurile sunt bogate în zahăr, care contribuie la producerea serotoninei “hormon al fericirii „. Sursa citată precizează că atunci când mâncatul dulciurilor devine o pasiune, apar automat problemele grave de sănătate. În același timp, zahărul crează și el dependență, acesta fiind motivul principal pentru care unele persoane devin dependente de anumite produse dulci.
Oamenii de știință au găsit mai multe pericole generate de produsele din cofetării. Potrivit unui studiu recent efectuat de specialiştii de la Universitatea Harvard, consumarea cantităţilor mari de dulciuri afectează producerea de testosteron si estrogen.
Efectele secundare ale consumului de dulciuri
Cancerul de intestin este un alt efect secundar al consumului de dulciuri. Cercetătorii americani susțin că cantităţii mare de produse de patiserie impune pancreasul să producă activ insulină, acest fapt ar putea provoca formarea tumorilor maligne în intestin.
Totodată, dulciurile mai sunt dăunătoare și pentru creier, au mai arătat ultimele studii realizate, iar savanții se arată extrem de îngrijorați de aceste efecte negative. Mai exact, oamenii de știință au studiat la şoareci o boală ereditară rară, sindromul Lafor.
Potrivit rezultatelor, la această boală, glicogenul, începe să fie stocat în celulele creierului. Rezultatele studiului mai demonstrează că în urma consumului de dulciuri în cantități mari se dezvoltă convulsii epileptice, tulburări motorii şi debilitate mentală.
Sursa citată mai precizează că pentru ca celulele creierului “să nu se depună” glycogen, organismul produce 2 tipuri de proteine speciale, iar la fiecare dintre aceste proteine răspunde o anumită genă. Atunci când una dintre gene se deteriorează, se dezvoltă sindromul Lafor, mai precizează sursa citată.