Pentru iubitorii de ceasuri nu există un eveniment mai important decât expoziția anuală de la Basel. Chiar dacă Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) din Geneva încearcă de ani buni să „fure spectacolul”, Baselworld a rămas liderul incontestabil al expozițiilor de ceasuri și bijuterii, iar ediția din 2016 a accentuat acest aspect prin prezentarea unor piese cu adevărat uimitoare.
Mai bine de 150.000 de vizitatori au trecut în acest an porțile salonului de ceasuri și bijuterii Baselworld pentru a admira miile de exponate prezentate de 1.500 de companii în frumosul oraș aflat la îngemănarea dintre Elveția, Franța și Germania.
Într-un context deloc favorabil, industria ceasurilor de lux a căutat și de această dată să se confunde cu strălucirea pieselor aflate la standuri însă, în ciuda mesajelor pozitive transmise de oficialii marilor case, în ochii tuturor se citea îngrijorarea. Una complet justificată dacă avem în vedere că raportul Federației Elvețiene a Producătorilor de Ceasuri (FH) privind exporturile arată clar încheierea unui ciclu de creștere care a durat nu mai puțin de cinci ani.
Scăderea cu 3,3% înregistrată anul trecut s-a accentuat în ianuarie 2016 (-7,9%), iar datele venite din Hong Kong, unde vânzările s-au prăbușit cu 33,1% în aceeași lună, au întunecat chiar și privirile celor care încă mai sperau la o revenire a pieței.
În această atmosferă deloc veselă, noutățile prezentate de marile case producătoare de ceasuri au fost singurele care au adus licăriri de plăcere sau uimire în ochii vizitatorilor, iar trendurile observate deja la SIHH – apologia tradiționalului, skeletonizarea, utilizarea de materiale cât mai ciudate și o paletă de culori extrem de variată – au continuat să fie prezente. Desigur, fiecare vizitator și-a făcut propriul clasament în funcție de cunoștințe, buget sau propria plăcere, însă este cert că în noianul de noi produse, câteva au mari șanse de a se regăsi foarte curând în colecțiile pasionaților.
Unul dintre acestea este Rolex Oyster Perpetual Cosmograph Daytona, un ceas din oțel cu bezel din Cerachrom ceva mai ieftin decât fratele său din platină prezentat anul trecut. Pe lângă capitolul preț, extrem de important în zilele noastre, piesa oferă un contrast excelent între argintiul oțelului și negrul bezelului, iar mecanismul cronograf 4130 regândit de Rolex pentru a crește fiabilitatea promite rezultate excelente.
Ulysse Nardin Grand Deck Marine Tourbillon este o altă piesă prezentată la Baselworld despre care pasionații vorbesc deja foarte mult. Acest ceas este, în esență, un iaht care poate fi purtat la mână a cărui velă indică fără greș orele și minutele. Este tipul de ceas despre care toți prietenii vor dori să afle amănunte și îți vor cere să îl poarte măcar câteva minute. Doar că nu îți va fi deloc ușor să te desparți de frumosul „velier” cu carcasă din aur alb de 18 carate al cărui preț este de 280.000 de dolari. Doar 18 astfel de piese vor fi produse.
Despre complicațiile realizate de Patek Philippe ați auzit cu siguranță. Ei bine, odată cu prezentarea lui 5930G World Time Chronograph, faimoasa casă combină cu mută pricepere un mecanism cronograf cu posibilitatea de a vedea ora din 24 de zone ale Globului. Conform producătorului, această piesă are la bază un model mai vechi, 1415 HU, însă acest detaliu este destul de greu de descoperit, cele două ceasuri având, aparent, în comun doar ideea de cronograf.
Cei care preferă piesele cu design futurist își pot lumina privirile cu Jacob & Co. Astronomia Sky. Acest ceas – deși îi poți spune cu greu așa atunci când îl privești – are atât dublu tourbillon cât și un mecanism cu două axe.Îți poate indica atât ora și minutul cât și timpul sideral. De asemenea o simplă privire îți poate indica toate constelațiile vizibile într-un moment anume. Din nefericire, dimensiunile noului Jacob & Co. Astronomia Sky sunt dificil de acceptat, ceasul neputând fi purtat sub mâneca sacoului sau a cămășii. În funcție de materialele din care doriți să fie realizat, acest ceas poate costa între 540.000 de dolari și 800.000 de dolari.
Alte piese care au atras în mod special atenția la Baselworld 2016, eveniment desfășurat între 17 și 24 martie sunt Bulgari Octo Finnissimo Minute Repeater, Bulova CURV, Hublot MP-07 sau Seiko Credor Fugaki Tourbillon, iar smartwatch-urile cu design clasic dezvăluie o nouă tendință în lumea ceasurilor. Cum majoritatea pasionaților consideră că un ceas, fie el mecanic, electronic sau inteligent, trebuie să fie și o declarație de stil, aspectul „vintage” nu poate fi decât un atu. Așa se face că Tag Heuer Connected a făcut furori, iar mărci precum Tissot, Mondaine sau Frederique Constant, au atras publicul cu modul ingenios de a combina clasicismul cu inteligența.
Rolex Oyster Perpetual Cosmograph Daytona
Ulysse Nardin Grand Deck Marine Tourbillon
Jacob & Co. Astronomia Sky