Românii se pricep la vacanțe. Și chiar au început să-și definească mai clar preferințele: între 1.500 și 2.000 euro este prețul mediu pe care sunt dispuși să-l plătească pentru vacanțele mai scumpe și între 200 și 300 de euro pentru cele mai ieftine. În 2015, mulți români și-au făcut deja planuri și, deși nu au plătit încă un avans, știu cum arată bugetele lor pentru vacanța de vară. Urmează pasul doi: rezervarea și plata efectivă. Pentru că, spre deosebire de turiștii din Vest, care își plătesc vacanțele cu un avans de câteva luni, românii se decid mult mai aproape de ziua plecării. Cu mici excepții, evident.

„Ca să prinzi prețuri bune, în această perioadă, trebuie să achiziționezi pachete early booking. Avantajul unei rezervări cu înscriere timpurie este, în primul rând, faptul că beneficiezi de o reducere mare la pachetul de servicii. În general, turiștii care aleg pachete cu zbor charter au bonus asigurarea medicală și storno inclusă în pachet. Iar asigurarea storno îi despăgubește cu valoarea sejurului,  până în suma de 21.000 lei pe rezervare, în cazul în care nu mai pot călători din motive medicale foarte bine argumentate“, spune Ana Goicea, director Cocktail Holidays.

Mai mult, cifrele au arătat că sunt unele destinații scumpe care au început să fie vândute chiar și către turiștii cu venituri medii, bineînțeles cu condiția să fie achiziționate din timp. De exemplu, potrivit datelor agenției Eturia, specializată în vacanțe exotice, foarte bine se vând destinațiile din Caraibe, precum Republica Dominicană, Aruba, Curacao, St. Martin, dar și circuitele în țările din Asia, precum China, Thailanda, Malaezia, Indonezia sau combinații de city break plus plajă, așa cum este Singapore cu Bali.

Soare, plajă și distracție

„Prețul mediu este situat undeva între 1.500 și 2.000 euro de persoană, fiind incluse transportul cu avionul și cazarea. La noi, aproximativ 25% dintre locurile disponibile pentru vara aceasta au fost deja contractate de clienții care au dorit să profite și de reducerile de early booking“, spune și Sorin Stoica, director executiv Eturia. De altfel, potrivit Oficiului Național de Turism din Caraibe, Aruba a înregistrat anul trecut aproximativ un milion de turiști, iar St. Maarten și Curaçao câte 500.000 de turiști. „Destinația ideală de vacanță a românilor are, în general, câteva elemente previzibile: plajă, temperatură plăcută, hoteluri bune și posibilități de distracție. Zonele turistice din Caraibe dispun de toate aceste elemente și, în plus, au și beneficiul unui turism mai relaxat, în care nu simți aglomerația nici în hotel și nici pe plajă“, adaugă Sorin Stoica.

La Târgul de Turism din noiembrie, anul trecut, marile agenții au depășit vânzări de un milion de euro, procente semnificative acoperind segmentul de lux. Un sejur în Bora Bora, de exemplu, s-a vândut cu 11.500 de euro, în timp ce pentru o vacanță în Bahamas un român a plătit peste 6.500 de euro

Este bun și mai ieftin

De cealaltă parte, sunt vacanțele mai ieftine. De exemplu, spune Mădălina Grosu, product manager Happy Tour, amatorii de vacanțe de tip city break pot gasi variante de bilete de avion și trei nopți de cazare la hotel de trei stele începând cu 275 euro până la 560 euro de persoană dacă adaugă servicii de transfer sau tururi de oraș. Potrivit acesteia, în 2015, cele mai ieftine destinații sunt Insulele Grecești – o vacanță poate fi cumpărată în cu aproximativ 300 euro în perioada verii -, și Turcia, unde tariful unui sejur complet este de circa 400 de euro.

În ultimii ani, Turcia a devenit foarte accesibilă pentru români, urmată de Grecia, Bulgaria şi Spania. În plus, se observă o tendinţă clară în ceea ce priveşte alegerea hotelurilor şi a locaţiilor: turiștii români sunt mult mai atenți la calitate și se gândesc de mai multe ori înainte de a plăti o vacanță.