”De-a lungul timpului, au fost realizate o serie de cercetări de piață pentru a măsura cât de informați sunt românii când vine vorba despre reciclare. De exemplu, în 2013, Green Group Buzău a publicat rezultatele unui astfel de demers și potrivit lui, 92% dintre cetățenti declară că sunt interesați de reciclare. În ceea ce privește reciclarea echipamentelor electrice și electronice, doar 43% au declarat că erau conștienți de faptul că și aceste tipuri de deșeuri trebuie colectate separat”, spun reprezentanții Recolamp, organizație non-profit fondată de General Electric, Osram România și Philips România. Totuși, potrivit celor mai recente date publicate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), în 2013 au fost vândute 136.680 de tone echipamente, dar reciclate 28.059, ceea ce reprezintă aproximativ 20%.
”Pentru categoria echipamente de iluminat, același ANPM precizează că în 2013, în România, s-au vândut 6.317 tone de produse de către toți producătorii care au raportat. Tot în 2013, au fost colectate și reciclate 600 de tone de echipamente de iluminat, de către toate asociațiile autorizate să gestioneze acest tip de deșeu”, mai spun reprezentanții Recolamp. Așadar, per total, mai puțin de 10% – raportat la ceea ce s-a vândut – a fost colectat. De asemenea, din cele peste 6.300 de tone menționate în raportările autorităților, producătorii pe care Recolamp îi reprezintă au pus pe piață aproximativ 1.200. În numele lor, asociația a colectat și reciclat 480 de tone, adică 40%.
Cu alte cuvinte, România mai are încă destul de mult loc pentru îmbunătățirea rezultatelor în domeniul gestiunii deșeurilor. ”În ceea ce privește managementul deșeurilor de echipamente electrice și electronice, după cum explicam mai sus, rezultatele României per total, nu sunt cele mai bune – mai puțin de 1,5 kg/ locuitor, în condițiile în care ținta este de 4 kg/ locuitor. Acest rezultat ne situează pe ultimul loc din Europa”, au adăugat reprezentanții Recolamp.
Potrivit legislației naționale de mediu în vigoare, producătorul de deșeuri sau persoana fizică sau juridică ce se află în posesia acestora riscă amenzi de până la 40.000 lei dacă abandonează deșeurile de echipamente electrice sau nu se asigură că acestea sunt reciclate. ”Cu toate acestea, rata de conștientizare cu privire la prevederile legale în domeniu și preocuparea față de protecția mediului sunt încă domenii în care mai este loc pentru îmbunătățiri. În acest sens, așteptăm cu interes și transpunerea Directivei 2012/19/UE, document cadru cu privire la gestiunea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), care stabilește ținte clare și foarte ambițioase”, a spus Béla Kovács, director general al Recolamp.
În ceea ce privește rezultatele Recolamp în 2014, cifrele preliminare indică faptul că participanții Recolamp au pus pe piață circa 6,7 mil. unități de echipamente de iluminat, cu 2% mai mult decât cifrele raportate în 2013. Prin urmare, Recolamp a înregistrat venituri de aproximativ 6 milioane de lei, reprezentând contravaloarea Timbrului Verde de 0,9 lei (plus TVA), aplicat la fiecare echipament vândut de către producătorii Asociației. "În 2015 vom continua campaniile de informare, investițiile în containere și avem, din nou, obiectiv asumat intern, de colectare și reciclare a minim 40% din ceea ce au comercializat producătorii pe care îi reprezentăm”, a adăugat girectorul general al Recolamp.