Situația generală
După aderarea României la NATO, în 2004, sprijinul militar venit din vest a crescut continuu. La început au fost doar câteva exerciții navale și terestre comune cu țări membre NATO sau din regiune. Treptat, s-a ajuns ca în Marea Neagră să fie prezente în permanență, prin rotație, grupări de nave NATO, conduse, de regulă, de câte un puternic vas de luptă american.
Rusia a anunțat și ea că va moderniza flota din Marea Neagră staționată la Sevastopol (în Crimeea), și va aduce noi vase de război performante, dar și o flotă de 6 submarine de ultimă generație.
Un alt element de sprijin din partea SUA este deschiderea, în ultimii ani, a 3 baze americane în România :
1-la Deveselu, unde va intra în funcțiune anul acesta elementele sistemului antirachetă AEGIS terestru;
2-la Mihail Kogălniceanu, care este baza de tranzit pentru soldații americani și tehnica de luptă dinspre Afganistan, spre SUA. Tot aici staționează și o escadrilă de avioane F16, deservită de 200 de militari ai Forțelor Aeriene ale SUA
3-la Câmpia Turzii, unde este prezentă o altă escadrilă americană sau NATO, deservită de alti 250 de militari. În prezent acolo se află pentru exerciții 11 avioane americane de suport la sol, A 10 Thunderbolt II, specializate în lupta antitanc și atac la sol.
Trebuie precizat că SUA nu a mai înființat baze militare noi în Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Pe lângă aceste trupe, care se rotesc pe teritoriul nostru, mai beneficiem și de tehnica de luptă a NATO, de la distanță.
Un exemplu este cel al zborurilor de recunoaștere a avioanelor cu sistem radar AWACS, care monitorizează de la înălțime zonele de la granița estică a NATO.
Iar lucrurile evoluează de la o lună la alta:
Aflat în vizită în Romnânia, amiralul Mark Ferguson, șeful Comandamentului NATO de la Napoli, a anunțat marți, 5 mai, că luna viitoare Comandamentul forelor întrunite va fi dislocat în România, pentru o lună, în poligonul de la Cincu (Brașov). Vor participa circa 1000 de oameni din 21 de state :
”Aceasta dislocare va testa capabilitatea operatională completă a personalului meu, prin schimbarea comenzii si controlului între Comandamentul de la Napoli și elementele ce vor fi dislocate la Cincu”, a explicat amiralul Ferguson.
În condițiile în care nu am fi avut sprijinul NATO, Armata Română nu ar fi avut capacitatea de a răspunde unui atac armat venit dispre Est, fie că ar fi fost vorba de celebrii “omuleți verzi” care au ocupat Crimeea și au sprijinit forțele separatiste din Estul Ucrainei, fie că ar fi fost vorba de un atac asumat de partea rusă.
Trupele și comandamentele
Trupele românești:
Înainte de 1989, Armata Română număra peste 300.000 de soldați în condițiile în care serviciul militar era obligatoriu. După eliminarea acestei obligativități, dimensiunile Armatei s-au redus.
După intrarea în NATO, numărul angajaților MApN a ajuns la 90.000, din care 75.000 sunt soldați iar 15.000, personal civil.
Fără modernizările absolut necesare, tehnica de luptă de care dispune Armata Română poate fi folosită într-un eventual conflict doar într-o proporție de 15-20%.
În ultimul timp s-a vorbit de o eventuală mobilizare a rezerviștilor. Ba chiar, în unele zone, bărbații apți de serviciu militar, cu vârste între 20 și 35 de ani, au fost chemați în unități militare pentru scurte instruiri și luare în evidență. Ministerul Apărării a anunțat, însă, ferm, că nu se pune problema mobilizării rezerviștilor.
Potrivit Institutului de Statistică, numărul bărbaților din categoria de vârstă 20 – 35 ani depășește 2 milioane de persoane, dar câteva sute de mii sunt plecați la muncă în străinătate, în special în Spania și Italia.
Pentru a verifica viteza de reacție în situații de criză a militarilor români, Ministerul Apărării a organizat la mijlocul lunii aprilie un exercițiu cu alarmarea forțelor armate. Soldații din garnizoanele Buzău, Focșani, Brăila și Galați au participat la acest exercițiu.
În doar câteva ore ei au trebuit să fie gata de plecare, cu tot cu tehnica din dotare spre poligonul de la Smârdan, din județul Galați. Au participat peste 3.000 de militari cu 500 de mijloace de luptă: tancuri, transportoare blindate și alte echipamente.