Astăzi este Duminica Tomii. De ce este deosebită această zi din calendar?

Este din nou sărbătoare mare astăzi, 12 mai, pentru creştinii ortodocşi. Este Duminica Tomii în Calendarul Creştin-Ortodox.

În această zi, credincioşii marchează momentul în care Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor prin ușile încuiate, pentru a doua oară după Înviere.

Duminica Tomii este prima duminică după Paște. Ea marchează încheierea Săptămânii Luminată. Pentru creștinii ortodocși, această zi are o semnificație deosebită și este asociată cu numeroase tradiții și superstiții populare.

Este singura duminică din anul bisericesc care este anume închinată unui Sfânt Apostol al Mântuitorului Iisus Hristos.

Deoarece Sfântul Apostol Toma nu credea în Învierea Mântuitorului, Iisus l-a îndemnat să atingă semnele rămase pe corp în urma răstignirii Sale. În momentul acela, Toma a realizat că totul a fost real și a început să mărturisească fără îndoială că Iisus Hristos este Domn și Dumnezeu.

„Domnul meu și Dumnezeul meu!”, ar fi exclamat atunci Toma Necredinciosul.

Toma Necredinciosul, Duminica Tomii
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce tradiţii respectă credincioşii în această zi

În Duminica Tomii, credincioșii se adună în biserică pentru a participa la slujbă, aprind lumânări și se roagă, iar apoi obișnuiesc să viziteze cimitirele pentru a fi mai aproape de cei pe care i-au pierdut.

Astăzi, credincioșii merg la biserică, aducând cu ei ouă roșii și colaci, pentru a fi sfințite de către preoți. Potrivit tradiției, după sfințire, acestea sunt așezate în coșuri alături de lumânări aprinse și sunt lăsate să plutească pe ape curgătoare, călăuzindu-se către sufletele celor decedați.

Luni, după Duminica Tomii, este sărbătorit Paștele Blajinilor, cunoscut și sub numele de Paștele Morților. Conform tradiției populare, prin diversele practici din aceste zile, se crede că sufletele celor decedați pot fi eliberate de păcatele grele săvârșite în timpul vieții.

În Banat, femeile oferă pomeni pe ape curate și curgătoare pentru a elibera sufletele celor răposați. Gospodinele din case vopsesc ouăle în roșu în ajunul sărbătorii, în timp ce copiii adună ramuri fragede de alun sau de salcie, din care împletesc mici coșuri.

Iar în Braşov, de Duminica Tomii, are loc parada junilor. Junii îmbrăcați în costume originale defilează prin centrul vechi al oraşului, pe cai împodobiți cu cele mai frumoase podoabe.

Sfântul Apostol Toma a trăit o perioadă în India

Potrivit doxologia.ro, Sfântul Apostol Toma a trăit o perioadă în India, unde a înființat biserici, a hirotonit preoți și episcopi, și a convertit două surori, Tertiana și Migdonia, soțiile unor importanţi principi indieni.

Sfântul Apostol Toma este sărbătorit pe data de 12 mai 2024 și este recunoscut ca patron al arhitecților, zidarilor și pietrarilor. În plus, ei îi ocroteşte şi pe cei întârziați.