Astfel, specialistul spune că situația de pe piața de gaze naturale nu este una care să creeze panică pentru populație, dar este un semnal care trebuie să dea de gândit Guvernului.

Chisăliță: ”Avem câteva situații îngrijoratoare. Ping-pongul liberalizării pieței de gaze, Ministerul Energiei care dorește continuarea plafonării, Ministerul Finanțelor care nu dorește continuare plafonării, Premierul României care nu tranșează situația, a determinat un blocaj în piață, deoarece toată lumea așteaptă o decizie, fără a avea curajul să vândă sau să cumpere gaze decât pe termen scurt și foarte scurt.

Pe BRM, în luna ianuarie și februarie 2025 nu a fost realizată nici o tranzacție pe Piața GasForward, au fost realizate pe Piața GasForward în Regim de Contraparte Centrală tranzacții de 15 milioane metri cubi în luna ianuarie 2025 și 10,9 mil mc în primele 10 zile ale lunii februarie 2025. Gazele tranzacționate pe piața SPOT BRM din România au fost în luna ianuarie 2025 de 168 mil mc și de 120 mil mc în primele 10 zile ale lunii februarie 2025.”

Golirea depozitelor de gaze este un lucru bun pentru consumatori

”De ce? Gazele naturale care se găsesc în depozite sunt gaze înmagazinate în ultimii 3 ani. Fiecare an în care gazele stau în depozite adaugă la prețul gazelor naturale, tarifele de înmagazinare, scumpind aceste gaze.

Astfel, dacă o parte din aceste gaze au fost injectate în anul 2022 la un preț mediu plafonat de achiziției din acel an de 0,45 lei/kWh și adaugăm 3 tarife de înmagazinare subterană aferente celor 3 ani, costul acestor gaze ar ajunge la clientul final la un preț de 0,77 lei/kWh (prețul gazelor din import ajunge în prezent la 0,4 lei/kWh)”, declară Dumitru Chisăliță pentru Capital.

”Pentru a se evita acest lucru care s-ar răsfrânge asupra consumatorului se impune ca depozitele să se golească în fiecare an. Astfel nu se crează presiune pe creșterea prețurilor la consumatorul final datorită înmagazinării gazelor naturale.

Sau mai mult decât o impun condițiile tehnologice și strategice. În același timp umplerea anuală la nivelul capacității maxime a depozitelor și golirea acestora determină scăderea tarifelor de înmagazinare și implicit a prețurilor gazelor la consumatorul final”, precizează specialistul.

Spre exemplu, ca urmare a creșterii gradului de umplere a depozitelor de la cca. 80% la 100%, tarifele  de rezervare de capacitate de înmagazinare au scăzut pentru principalul operator de înmagazinare gaze naturale din România cu 14%.

Îngrijoarea trebuie explicată

”Îngrijorarea în prezent față de golirea depozitelor de înmagazinare are totuși o explicație. Aceasta se datorează extragerii neuniforme a gazelor din diferitele depozite de înmagazinare existente în România”,  subliniază Dumitru Chisăliță.

”Astfel, sunt depozite care s-au golit aproape integral și altele care sunt încă pline. Această situație este ceea care creează îngrijorarea. Depozitul de înmagazinare Bilciurești care este cel mai mare depozit din România și amplasat în apropierea zonei cu cel mai mare consum de gaze din România. Acesta are un grad de umplere de doar 23,8% în data de 8.02.2025 conform datelor GIE.

În timp ce depozitul de înmagazinare Sărmășel (al doilea ca mărime din România) are un grad de umplere de 55,1%. Astfel, nu gradul de umplere la nivel național este generator de îngrijorare. Ci modul în care s-a efectuat golirea depozitelor. Fără a se putea asigura transportul gazelor existente în anumite depozite în zonele cu cel mai mare consum de gaze din România”, punctează Chisăliță.

”Astfel, la cea mai mică creștere a cererii cantităților de gaze naturale urmare a scăderii temperaturii exterioare, dar și a ”raționalizării” extragerii gazelor din depozitele de înmagazinare, ”cererea aparentă” este mult mai mare decât ”oferta de gaze care se dorește a fi disponibilizată”. Aspect care a aruncat prețurile în aer pe piața SPOT BRM”, mai spune expertul.

Bugetul de stat va fi afectat

”Prețul gazelor din România pe piața SPOT – BRM a crescut cu 72% de la începutul anului până în prezent. Asta, față de o creștere de 15% la nivelul pieței TTF Olanda.

Dacă la începutul anului prețul SPOT al gazelor din România era mai mic cu 4% față de prețul de pe cea mai importanță bursă din Europa – TTF Olanda, în ziua de 10.02.2025 prețul din România era cu 44% mai mare (prețul gazelor de pe piața SPOT din România era cu 25 euro mai mare decât cel din Europa).Chiar dacă consumatorul casnic nu va achita un preț mai mare.

Bugetul de stat va fi afectat. El urmează să compenseze diferența între prețul plafonat și costurile furnizorilor cu achiziția acestor gaze. Foarte afectate vor fi companiile care consumă peste 50.000 MWh/an care au prețuri stabilite liber (nu au fost incluse în schema de plafonare). Și acesta se bazează pe formulă legat de prețul SPOT”, încheie Dumitru Chisăliță.