Dumitru Chisăliță, președintele AEI, despre Green Deal și capcanele liberalizării pieței de energie

Capital Online Meetings – o nouă dezbatere, o altă temă esențială pentru anul 2021: Energia. Conferința organizată a pus față în față mai mulți experți, atât din mediul privat, cât și din cel public, care au răspuns la cele mai importante probleme ale momentului din domeniul energiei.

Participanții au fost următorii: George Niculescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei; Zoltan Naghi, vicepreședintele ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei); Ionuț Purica, cercetător la Institutul Economic al Academiei Române și Director Executiv la Centrul de Consultare în Energie și Mediu; Răzvan Nicolescu, consultant partener la Deloitte, fost Ministru al Energiei și Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Capital Online Meetings: „Schimbări în piața energiei”


Capital a organizat o nouă conferință, în sistem de masă rotundă, în care subiectul central a fost Energia. Începutul anului 2021 a adus în prim plan liberalizarea acestei piețe, însă chiar dacă proiectul era „pregătit” de ani de zile de guvernanți, majoritatea populației a fost luată prin surprindere de noile facturi emise de furnizori. Cum s-a ajuns în această situație? Care sunt principalele motive pentru acest eșec în comunicarea publică? Multe explicații pentru aceste întrebări au fost date de președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, care a scos în evidență câteva statistici esențiale:

„Conform statisticii INS, România importă 46,3% din cantitatea de energie primară la nivelul unui an, datele sunt la nivelul anului 2019, singurele disponibile, și 52% din energia finală pe care o are în momentul de față.  Trebuie să realizăm că ideea de independență energetică este departe de a fi una pe care putem să marșăm în momentul de față.

În momentul de față, fie că vorbim despre piața de energie electrică sau piața de gaze naturale există o discrepanță între cerere și ofertă. Această discrepanță este reflectată atât în tendințele de creștere a prețului și pe o formă de energie, și pe altă formă de energie, dar și în problemele care deocamdată au fost minore” declara Dumitru Chisăliță în timpul conferinței.

Cum este România afectată de Green Deal?

Mediul politic promovează constant programul european Green Deal, însă nu se vorbește prea mult despre măsurile ce trebuie implementate care afectează în mod direct consumatorii:

„Vedem deja că prezentul este unul destul de incert. Ceea ce privește adaptabilitatea atât pentru elementele specifice de Green Deal, cât și pentru elementele date de proiectele de taxonomie care sunt deja puse în aplicare la nivelul Uniunii Europene. Elementele de îngrijorare sunt deosebit de importante, pentru că vom trebui să facem niște schimbări masive în următorii ani. Când vorbesc despre schimbări masive, vorbesc și de interschimbabilitatea formelor de energie, de investiții masive, de adaptări masive și vorbes despre o schimbare a mentalității.

Până la urmă, cel mai greu lucru va fi să convingem consumatorul că pentru orice situație va trebui să scoată mai mulți bani din buzunar. Din păcate, foarte multe discuții pe care noi le avem pe piața de energie lipsește tocmai acest actor principal, consumatorul, chiar dacă majoritatea instituțiilor vorbesc în numele lui. El este din păcate absent de la aceste discuții și de la realitățile ce îl vor privi în mod direct.”

Dezbaterea este disponibilă și pe canalul de Youtube EVZ Capital AICI.