Atac din Parlament la Raed Arafat. Deputatul PSD Dumitru Coarnă, fostul președintele al Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România, îi aduce grave acuzații șefului DSU.
Coarnă susține că Arafat poate fi acuzat de infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.
Atac din Parlament la Raed Arafat. ”Să-l întrebăm pe Arafat: cine este responsabil?”
În declaraţia politică susţinută în Parlament deputatul PSD Dumitru Coarnă a atras atenţia asupra nerespectării normelor din domeniul sanitar, prin introducerea pe piaţă de măşti de protecţie neconforme şi asupra lipsei unui standard de produs pentru masca de protecţie.
”Distribuţia de măşti de protecţie neconforme. Să-l întrebăm pe Arafat: cine este responsabil pentru nerespectarea normelor din domeniul sanitar, prin introducerea pe piaţă de produse neconforme ?
Lipsa unui standard de produs pentru masca de protecţie!”, se arată în declarația de presă prezentată pe site-ul Camerei Deputaților.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a efectuat controale la peste 500 de operatori economici la nivelul întregii ţări, care comercializau măşti de protecţie, în urma cărora a scos de pe piaţă peste 30 de milioane de măşti neconforme.
”90% dintre măşti încalcă prevederile legale”
Rezultatele investigaţiei ANPC relevă că 90% dintre măşti încalcă prevederile legale. Populaţia respectă obligaţia de a purta mască, pentru a limita extinderea epidemiei, însă autorităţile statului rămân pasive în timp ce piaţa s-a umplut de produse neconforme.
De asemenea, Sistemul de alertă rapidă Safety Gate a înregistrat în 2020 peste 200 de alerte din 20 de ţări, în principal cu privire la măşti defecte. Chiar dacă Comisia Europeană oferă sprijin financiar pentru proiecte comune şi contribuie la coordonarea supravegherii pieţei, statele membre au competenţa de a reglementa utilizarea adecvată a măştilor de protecţie.
”Autorităţile române au pus în ultimul an o presiune uriaşă pe cetăţean pentru respectarea unor reguli stricte în vederea limitării răspândirii virusului, dând indicaţii şi făcând schiţe privind purtarea corectă a măştii de protecţie.
”Nerespectarea normelor din domeniul sanitar”
Să-l întrebăm pe Arafat: cine este responsabil pentru nerespectarea normelor din domeniul sanitar, prin introducerea pe piaţă de produse neconforme, punând în pericol viaţa şi sănătatea cetăţenilor? De ce nu există un standard de produs pentru masca de protecţie, implementat la nivel de ţară, pentru a evita importul măştilor neconforme?”, a subliniat deputatul PSD.
Comisia Europeană a dezbătut în plen problema distribuţiei măştilor de protecţie şi a reamintit că statele membre au responsabilitatea privind elaborarea campaniilor de informare cu privire la măştile faciale şi competenţa de a reglementa utilizarea adecvată a acestora.
De asemenea, Comisia atrage atenţia asupra obligaţiei producătorilor de a furniza instrucţiuni şi alte informaţii relevante, inclusiv gradul de protecţie pe care îl poate asigura masca facială, informaţii clare, uşor de înţeles, inteligibile şi lizibile.
Aşa cum am fost informaţi, Comisia şi statele membre aplică în permanenţă o gamă largă de măsuri pentru a se asigura că în întreaga UE sunt vândute numai măşti de protecţie sigure şi conforme, fiind elaborate standarde europene armonizate, utilizate în prezent pe scară largă.
”Rămân multe întrebări fără răspuns”
”Astfel, statele membre sunt responsabile pentru sănătatea publică pe teritoriile lor şi pot primi finanţare în cadrul Programului UE în domeniul sănătăţii.
Documentele de orientare ale Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor pentru măştile faciale constituie referinţe ştiinţifice solide cu privire la protecţia oferită de diferitele tipuri de măşti, dar România n-a aflat de ele şi continuă să livreze cetăţeanului produse neconforme”, a declarat deputatul PSD.
”În acest context, rămân multe întrebări fără răspuns. Oare acţiunile autorităţilor competente nu întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor?
Considerăm că autorităţile competente naţionale trebuie să se alinieze standardelor europene, să dispună măsurile necesare pentru evitarea introducerii pe piaţă a măştilor neconforme şi să efectueze demersuri clare pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin punerea în circulaţie a produselor neconforme”, a susţinut deputatul Dumitru Coarnă în finalul declaraţiei sale politice.