Cresc tensiunile între SUA și Rusia la bordul Stației Spațiale Internaționale
Amintim faptul că, luna trecută, Mark Vande Hai a aterizat cu doi cosmonauți ruși în Kazahstan, după 355 de zile petrecute în spațiu. La acea vreme, astronauții au declarat deschis că preferă să evite schisma politică dintre SUA și Rusia.
Cu toate acestea, într-un interviu acordat recent Washington Post, Mark Vande Hay a vorbit deschis despre relațiile tensionate dintre astronauții americani și cosmonauții ruși de la bordul Stației Spațiale Internaționale. Mark Vande Hay a precizat că astronauții americani și cosmonauții ruși se ceartă ocazional pe probleme internaționale.
În plus, Dumitri Rogozin, şeful Agenției Federale Spațiale Ruse, a anunțat recent că va scoate Rusia din programul Stației Spațiale Internaționale, însă analiștii internațional nu consideră că declarațiile sale reprezintă o amenințare reală. Aceștia spun că declarația lui nu a fost un anunț de plecare din programul spațial, ci doar o recunoaștere a faptului că Agenția Federală Spațială Rusă îi va avertiza pe ceilalți parteneri dacă va decide să părăsească programul spațial.
Menționăm faptul că, momentan, există un acord de parteneriat semnat între SUA și Rusia pentru a opera laboratorul în orbită până la sfârșitul anului 2024. În plus, NASA dorește să mențină stația spațială până la sfârșitul anului 2030, o dorință susținută de președintele american Joe Biden.
Există șanse să izbucnească un conflict spațial între SUA și Rusia? Răspunsul Agenției Spațiale Române
Întrebat despre posibilitatea apariției unui conflict spațial între SUA și Rusia, Dumitru Prunariu, președintele de onoare al Agenției Spațiale Române și singurul român care a ajuns vreodată în spațiu, a explicat că „riscul este să se piardă o investiție care până acum a costat 150 de miliarde de dolari.” Potrivit spuselor sale, acesta este costul Stației Spațiale Internaționale. Zilnic se consumă între 90.000 și 170.000 de dolari pe cosmonaut în spațiul cosmic.
„Deci investiția în Stația Cosmică Internațională este extrem de mare. Nicio națiune nu își permite să piardă această investiție sau să o altereze într-un fel. Deși declarațiile destul de alarmante pe care le face domnul Dimitri Rogozin ajung la urechile noastre, acestea sunt în primul rând declarații politice. Să nu uităm că domnul Rogozin nu este specialist în domeniul spațial, ci este politician în primul rând, iar declarațiile pe care le face au la bază doar aceste considerente politice.
În momentul de față este imposibil să se desfacă stația spațială în partea americană, parte rusească sau parte internațională, pentru că sistemele au fost create în așa fel încât lucrează numai integrat, chiar dacă partea de comunicații este asigurată de partea americană, inclusiv pentru ruși.
(…) Desigur, războiul din Ucraina creează disensiuni mari între parteneri. Războiul media care se desfășoară între est și vest, care este bine controlat de către vest în momentul de față duce informații fiecărei părți în parte, care sunt disonante, de multe ori sunt în contradictoriu și astfel fiecare cosmonaut-astronaut sunt influențați de ceea ce se transmite și ceea ce se informează în țara lui.
Cu toate acestea, recomandarea strictă pentru ei este să colaboreze la bordul Stației Cosmice Internaționale. Deconectarea ar putea să se producă doar în momentul în care Stația Cosmică Internațională va fi sacrificată, iar anumite module pot fi păstrate pe orbită pentru a se reconecta sub forma una stații spațiale rusești”, a declarat Dumitru Prunariu, potrivit Antena 3.