“Vă ofer o sticluţă în care se află spiritul Dunării, domnule premier”. Este singurul “cadou” primit de gazda Summit-ului Dunărea, Emil Boc, care a fost oferit de către coordonatorul Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Danubiene, Peter Langer.
Evenimentul organizat astăzi la Palatul Parlamentului a reunit nu mai puţin de cinci prim-miniştri (premierul ungar, Viktor Orban, bulgar, Boyko Borisov, croat, Jadranka Kosor, moldovean, Vlad Filat şi cel român) , doi trei viceprim-miniştri şi cinci miniştri, adică 22 de delegaţii din cele 14 state din bazinul Dunării şi ai celor şase landuri riverane din Germania şi Austria. Comisia Europeană a fost reprezentată de preşedintele Executivului de la Bruxelles, Jose Manuel Durao Barroso.
Reuniunea a fost deschisă de preşedintele Băsescu. Summit-ul de la Bucureşti reprezintă momentul dezbaterii finale pe tema viitoarei strategii dunărene, având drept scop adoptarea unei declaraţii politice comune.
Strategia Dunării va fi una internă a Uniunii Europene, care va respecta principiile aplicate în cazul strategiei UE pentru regiunea Mării Baltice. Cei patru piloni pe care se va axa această strategie, propuşi de Comisia Europeană, sunt: conectivitatea (transport durabil şi reţele de energie), protecţia mediului, a resurselor de apă şi managementul riscurilor, dezvoltarea socio-economică (cultură, educaţie, cercetare, turism, dezvoltare rurală, piaţă internă) şi îmbunătăţirea sistemului de guvernare (capacitate instituţională şi securitate internă).