Preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au constatat acordul lor complet asupra modului de a trata situaţia creată de referendumul britanic, într-o convorbire telefonică duminica seară, potrivit anturajului preşedintelui francez.
Cei doi lideri au vorbit timp de aproximativ 30 de minute. “Ei au constatat acordul lor complet asupra modului de a trata situaţia creată de referendumul britanic”, potrivit anturajului lui Hollande, citat de AFP.
Merkel şi Hollande “doresc o mai mare claritate pentru a nu lăsa nicio incertitudine”, a adăugat aceeaşi sursă.
Cancelarul german şi preşedintele francez “au subliniat de asemenea” necesitatea unor iniţiative pentru Europa şi necesitatea de a acţiona rapid în jurul unor priorităţi concrete”.
Hollande se va întâlni luni dimineaţă cu Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, înainte de o întâlnire mai târziu la sfârşitul zilei la Berlin cu dna Merkel şi Matteo Renzi, şeful guvernului italian, în ajunul unui consiliu european marţi şi miercuri.
Marea Britanie se confruntă cu cereri urgente din partea liderilor şi responsabililor Uniunii Europene de a accelera un divorţ pe care prim-ministrul David Cameron vrea să-l lase pentru a-l gestiona succesorului său, care va fi numit la începutul lunii octombrie la congresul partidului său, aminteşte France Presse.
Uniunea Europeană nu se aşteaptă ca premierul britanic David Cameron să declanşeze mecanismul care dă startul procesului de negociere privind Brexit-ul la summitul liderilor europeni de marţi şi miercuri de la Bruxelles, a declarat duminică un înalt oficial al UE, potrivit Reuters şi AFP.
"Nu ne aşteptăm la acest moment ca premierul David Cameron să declanşeze Articolul 50", a spus oficialul în legătură cu summitul european, la care şeful demisionar al guvernului de la Londra ar urma să îi informeze oficial pe ceilalţi lideri din UE despre rezultatul referendumului de joi, când britanicii au votat pentru ieşirea din blocul comunitar.
David Cameron şi-a anunţat vineri demisia, la câteva ore după anunţarea rezultatului la referendum în favoarea Brexit-ului. Însă această demisie nu va deveni efectivă decât în octombrie, iar el a afirmat că viitorul guvern este cel care va trebui să înceapă procedura ieşirii din Uniunea Europeană, prin declanşarea acestui articol.
Uniunea Europeană, care nu poate impune această decizie Londrei, îşi doreşte ca startul procedurii să aibă loc cât mai repede posibil.
“Chestiunea privind când şi cum'' va părăsi Regatul Unit Uniunea Europeană “cred că va face parte din prezentarea” rezultatului referendumului de către Cameron celorlalţi lideri la dineul de marţi seară, a afirmat acest oficial al Uniunii Europene, care a cerut să i se păstreze anonimatul.
Miercuri, liderii celor 27 de state membre ar urma să aibă o întâlnire cu David Cameron pentru a discuta despre poziţia lor în urma crizei provocate de Brexit.