FMI are nevoie de finanţare suplimentară după participarea la pachetul de ajutor extern destinat Greciei şi ar trebui să mărească semnificativ volumul de drepturi speciale de tragere, a declarat vineri şeful Comitetului Monetar şi Financiar Internaţional (IMFC) din cadrul Fondului. Youssef Boutros-Ghali, ministrul egiptean al Finanţelor şi totodată primul reprezentant al unui stat cu economie emergentă care ocupă funcţia de lider al IMFC, a declarat pentru Reuters că problemele
FMI are nevoie de finanţare suplimentară după participarea la pachetul de ajutor extern destinat Greciei şi ar trebui să mărească semnificativ volumul de drepturi speciale de tragere, a declarat vineri şeful Comitetului Monetar şi Financiar Internaţional (IMFC) din cadrul Fondului.
Youssef Boutros-Ghali, ministrul egiptean al Finanţelor şi totodată primul reprezentant al unui stat cu economie emergentă care ocupă funcţia de lider al IMFC, a declarat pentru Reuters că problemele Greciei nu s-au încheiat încă şi că există îndoieli privind capacitatea acestui stat de a implementa reformele cerute de Fondul Monetar Internaţional şi de Uniunea Europeană în schimbul pachetului de ajutor extern de 110 miliarde euro.
„Nu s-au terminat problemele. Măsurile care le-au fost cerute sunt destul de dure. Există în unele zone dubii dacă vor reuşi să continue să implementeze astfel de măsuri”, a afirmat oficialul FMI.
Totodată, el a arătat că Fondul ar trebui să strângă bani de la statele membre prin emisiuni de drepturi speciale de tragere (DST), unitatea monetară utilizată de FMI, şi nu prin împrumuturi.
„Dacă vor începe să includem fonduri puse la dispoziţia Europei, atunci FMI nu are resursele adecvate. Trebuie să mărim foarte semnificativ volumul de DST-uri. Dar trebuie totodată să transferăm structura resurselor de la împrumuturi în mare parte la DST-uri în cea mai mare măsură”, a continuat oficialul, adăugând că membrii FMI au purtat deja discuţii privind dublarea alocării de DST-uri.
FMI şi-a majorat anul trecut rezervele de DST-uri de aproape zece ori, la 204 miliarde DST-uri (313 miliarde de dolari), prin două alocări, primele în 30 de ani. China a sugerat că statele cu economii emergente ar trebui să cumpere mai multe DST-uri în schimbul creşterii puterii de vot în cadrul FMI.
Miniştrii Finanţelor şi şefii băncilor centrale din statele G20 se vor reuni în acest weekend la Busan, în Coreea de Sud, unde vor purta discuţii pregătitoare pentru summit-urile G20 din Toronto, din 26-27 iunie, şi din Seul, din noiembrie.
Boutros-Ghali a afirmat că lucrează pentru creşterea drepturilor de vot ale ţărilor emergente în cadrul FMI, dar că este improbabil să se ajungă la un acord până la summit-ul de la Seul, termen limită informal stabilit de liderii lumii.
DST-urile sunt compuse din coşuri de dolari, euro, yeni şi lire sterline, iar şefil IMFC a arătat că este nevoie de diversificare pe termen lung.
Brazilia a sugerat anterior ca aceste coşuri să includă realul şi yuanul chinezesc.
SURSA: Mediafax