După ce a rămas fără producţie de tractoare, România asamblează kituri din Belarus

Chiar dacă principala fabrică românească de tractoare – Tractorul Braşov – s-a închis, cererea este încă robustă. Fosta fabrică de tractoare forestiere de la Reghin a reuşit să acopere o parte din piaţa pierdută.

„Fermierii ştiu deja ce să-şi cumpere când vin la noi la firmă. Ei tatonează terenul, în prealabil se informează în vecini, se documentează întrebând alţi fermieri, consultă broşuri de prezentare. Sunt foarte puţini cei care vin direct, fără să se intereseze înainte. Bineînţeles, dacă vedem că un client doreşte să achiziţioneze un tractor care nu se potriveşte cu dimensiunea afacerii pe care o dezvoltă, îl consiliem, îi explicăm, îi putem indica un tractor potrivit. Însă, în general, fermierii sunt documentaţi referitor la ce urmează să cumpere”, spune Alexandru Geczi, director naţional de vânzări pentru tractoare agricole la societatea comercială IRUM din Reghin, judeţul Mureş.

Criteriile principale în alegerea tractorului de către fermierul român sunt: suma de bani disponibilă pentru achiziţie, suprafaţa de teren agricol deţinută, tipurile de lucrări agricole pe care le desfăşoară, costurile de întreţinere, profitabilitatea culturilor şi nu în ultimul rând planul de dezvoltare al afacerii (trebuie ţinut cont de eventuala extindere a suprafeţelor lucrate). Alte criterii pot ţine de confortul cabinei, de consumul de carburant etc.

„Există nişe pentru fiecare tip de tractor. Gama noastră de tractoare se adresează fermierilor cu exploataţii agricole de pânâ în 500 de hectare cultivate. Când un agricultur cumpără un tractor, îl cumpără să-l utilizeze o perioadă mai îndelungată, opt ani, chiar zece ani. Alegi tractorul şi în funcţie de suprafaţă, de exemplu, dacă cineva are un teren sub 10 hectare şi dispune de o finanţare limitată să zicem, atunci un tractor mai mic, robust, cu costuri mici de întreţinere, chiar şi fără cabină îi este de mare ajutor şi poate fi suficient. Depinde însă şi de ce cultivi, cât de profitabile sunt culturile etc. Dacă însă vedem că cineva caută să cumpere un tractor de 300 de cai putere pentru a lucra un teren de sub 100 de hectare îi explicăm că s-ar putea să fie mai mult decât îi este necesar. Depinde de situaţie, de cumpărător,de situaţia financiară”, explică Alexandru Geczi.

De cele mai mult ori, fermierii care îşi cumpără un tractor agricol nou sunt cei care au mai deţinut un tractor de fabricaţie românească şi care se gândesc să-l schimbe cu unul nou, mai performant, mai confortabil în utilizare şi de ce nu, cu un consum mai redus de combustibil.
Informaţiile publicate de Agrointeligența – AGROINTEL.RO pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în PRIMUL PARAGRAF a sursei cu LINK ACTIV. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor, ca atare vom acționa în consecință.