Fondul Monetar Internaţional sfătuieşte guvernul bulgar să efectueze reforme radicale în sistemul de pensii şi în administraţia publică, dar şi să menţină taxele la nivelul lor actual, scrie marţi cotidianul sofiot Sega. Ziarul citează un raport al fondului redactat în luna iunie şi notează că documentul poate fi privit drept o notă bună pentru Bulgaria, deoarece vecina ei România a crescut taxa pe valoarea adăugată chiar la recomandarea FMI.

Potrivit experţilor de la FMI, autorităţile bulgăreşti nu trebuie să facă niciun fel de experimente, majorând ori scăzând nivelul taxelor. În schimb, ei trebuie să depună ample eforturi pentru a limita cheltuielile. În caz că guvernul nu reuşeşte să impună un control ferm asupra cheltuielilor, Bulgaria ar putea totuşi să fie nevoită să recurgă la majorarea taxelor, susţine FMI.

TVA-ul este cea mai importantă taxă, însă ponderea ei la buget a scăzut drastic din cauza reducerii consumului şi importurilor. Un studiu realizat de Comisia Europeană în anul 2009 a demonstrat pe de altă parte că majorarea TVA-ului în Bulgaria ar avea doar un efect restrâns şi n-ar duce la o creştere semnificativă a veniturilor la buget, se afirmă în document.

FMI notează că programul de guvernare al partidului GERB prevede diminuarea taxelor, însă experţii nu recomandă un asemenea demers în acest moment. Bulgaria are cele mai mici taxe în Uniunea Europeană şi reducerea lor n-ar duce la altceva decât la diminuarea nivelului veniturilor la buget.

Potrivit experţii fondului, guvernul ar putea să treacă la o reducere a asigurărilor de pensii, însă doar în cadrul unei reforme adevărate în acest sistem, care trebuie să includă creşterea treptată a vârstei de pensionare a femeilor de la 60 la 63 de ani, cât este în cazul bărbaţilor. Trebuie reduse şi pensiile speciale primite de persoanele cu dizabilităţi, precum şi de foşti poliţişti, militari şi alte categorii privilegiate.

Dacă nu există variante pentru atragerea uşoară a unor venituri la buget, guvernul trebuie să facă reforme în sistemul de pensii, în cel sanitar, în administraţie şi în educaţie, tăind cheltuielile, susţine FMI. Reprezentanţii fondului laudă guvernul pentru intenţia sa de a îngheţa salariile în sectorul public. Măsura este un semnal către mediul de afaceri, care trebuie să facă acelaşi lucru, şi în acest fel ţara îşi va păstra competitivitatea.

Bulgaria trece relativ uşor prin criza financiară şi acest lucru trebuie explicat populaţiei, a declarat premierul Boiko Borisov, citat de ziarul Standart. El a subliniat faptul că guvernul bulgar şi-a asumat riscul să nu crească taxele, în momentul în care ţările vecine România şi Grecia au majorat TVA-ul până la 24%. În loc să majorăm taxele şi să tăiem veniturile, noi încercăm să combatem contrabanda şi astfel să ridicăm nivelul veniturilor la buget. Înţeleg că bulgarii vor salarii mai mari, dar pentru moment acest lucru nu este posibil din cauza crizei financiare mondiale, a mai spus Borisov.

SURSA: Agerpres