Este jale din cauza Covid. Un milion de români și-au pierdut locul de muncă din cauza pandemiei. Domeniile cele mai lovite au fost turismul, transporturile, domeniul ospitalității și al restaurantelor.În plus, economia a fost pusă la pământ. un număr impresionat de afaceri s-au închis în această perioadă.
Potrivit datelor oficiale, în această perioadă numărul contractelor suspendate sau încheiate a depășit milionul. Vârful crizei a fost atins, însă, la mijlocul lunii aprilie. Astfel, potrivit evoluției contractelor suspendate din cauza de COVID-19, la 1 aprilie erau 795.291, pe 13 aprilie – 1.046.527, o lună mai târziu – 544.479 – iar pe 15 iunie – 142.482
„Din nefericire, peste 70% dintre microîntreprinderi au declarat că au capacitatea de a se susține financiar pentru o lună, maximum două, ceea ce dovedește un slab manangement financiar în România, dincolo de faptul că multe dintre întreprinderile noastre sunt, este adevărat, start-up-uri, sunt relativ tinere. Totuși, asta nu justifică faptul de a nu avea un manager mai riguros, care să îți permită să ai resurse pentru câteva luni”, a arătat Rodica Lupu, coordonatoarea unei rețele de IMM-uri, citată de Digi24.
Dezastru pentru românii din Diasporă
Nici românilor de peste hotare nu le-a fost mai simplu. Peste un milion de peste un milion de români care s-au întors în România ca urmare a reducerii activității economice în diferite țări.
„Ceea ce înseamnă pentru noi adâncirea deficitului bugetar, iar conform datelor prognozate, vorbim de un deficit bugetar de 6,7 din PIB pentru anul 2020 și, conform datelor publicate de Fondul Monetar Internațional, probabil că în anul 2020 rata șomajului va ajunge undeva la 10,1 puncte procentuale. Pentru a ne reveni avem nevoie de o strategie pe termen mediu și lung în ceea ce privește piața muncii, forța de muncă, avem nevoie de cursuri de recalificare”, a indicat Cristina Chiriac, președintele CONAF (Confedereația Națională pentru Antreprenoriat Feminin).
Din momentul aderarării la Uniunea Europeană, românii care lucrează în străinătate au trimis în ţară 36,33 miliarde de dolari. Astfel, 7,235 miliarde dolari au fost bani trimiși în țară, 5,3 miliarde de euro – investiţiile străine directe și 119 milioane euro – creditele intragrup – conform datelor furnizate de Banca Mondială.