Leul a revenit pe scădere în al doilea trimestru al anului, după o apreciere considerată nesustenabilă în primele trei luni. Actualul nivel, apropiat de media din 2009, este mai stabil.
Cursul de referinţă publicat luni de Banca Naţională a României (BNR) a crescut cu 4,49 bani, la 4,3257 lei/euro, ajungând astfel la cel mai ridicat nivel de la introducerea monedei unice europene.
Atenţia pieţelor de capital s-a îndreptat în ultimele zile către metalele preţioase, după ce aurul a atins cotaţii istorice. Pentru economia românească însă, cursul valutar rămâne extrem de important, mai ales în condiţiile în care ne apropiem de semestrul al doilea, care vine cu modificări fiscale semnificative şi reduceri de venituri în sectorul bugetar.
Moneda naţională s-a oprit din trendul de apreciere din primul trimestru al anului. Leul a urmat de fapt direcţia în care au mers şi cotaţiile bursiere, unde creşterile din primele luni au fost şterse complet, iar nivelul indicilor şi al acţiunilor listate se află în apropierea celui de la finele anului trecut. Euro, care s-a depreciat uşor faţă de leu şi puternic faţă de dolar în prima parte a anului, a revenit de asemenea pe creştere uşoară.
Cam la fel de volatile au fost şi prognozele analiştilor şi specialiştilor din instituţii. În perioada de apreciere a leului vedeau cursul la 3,8-4 lei pentru un euro şi acuzau Banca Naţională (BNR) că nu lasă cursul liber. Când trendul s-a întors, vocile au început să spună că moneda naţională este supraevaluată, iar raportul ar trebui să se apropie de 4,5 unităţi pe euro. Evident, în funcţie de prognozele economice de la un moment dat, analizele erau şi sunt corecte. Diferenţa este dată şi de măsurile pe care Guvernul le ia (sau, mai degrabă, nu le ia) pentru a contracara efectele recesiunii.
Deprecierea a fost dată de piaţa internă
„Leul s-a depreciat constant în iunie, dar această evoluţie era de aşteptat dat fiind contextul economic internaţional şi intern“, spune Victor Safta, directorul X-Trade Brokers România. Cu toate acestea, moneda europeană s-a depreciat faţă de zlotul polonez, francul elveţian şi forintul ungar. Ceea ce ne arată că în evoluţia valutelor contează şi contextul economic intern, uneori chiar mai mult decât trendul internaţional.
Euro a atins un maxim anual în urmă cu două săptămâni, de 4,2448 lei. Faţă de minimul anual înregistrat în martie, de 4,0653 lei, euro s-a apreciat cu 4,4%. Variaţia nu este foarte mare pentru o perioadă de aproape şase luni, însă importantă este direcţia. Iar trendul ne arată că al doilea trimestru a însemnat o depreciere continuă pentru moneda naţională, scădere accentuată luna aceasta, când cursul a şi revenit la peste 4,2 lei pe euro.
BNR susţine leul în continuare
Evoluţia economiei româneşti, unde recesiunea continuă şi în actualul trimestru, indică o continuare a deprecierii leului. „Raportat la stadiul actual al economiei, leul este încă prea puternic; fără diferitele speculaţii de pe piaţa de capital şi fără intervenţiile BNR, am avea cotaţiile reale, la un nivel cu mult mai slab faţă de euro decât cel înregistrat în prezent“, spune Victor Safta. „Dar, deocamdată cel puţin, e greu de crezut că se va întâmpla aşa ceva“, adaugă acesta. Capacitatea de returnare a creditelor în valută (şi nu numai) este deja zdruncinată de reducerile cu 25% ale salariilor bugetarilor şi cu 15% ale pensiilor, la care se vor adăuga şi taxările suplimentare. Iar o scădere suplimentară a leului faţă de euro şi de celelalte valute ar face extrem de dificilă rambursarea împrumuturilor. De asemenea, pericolul inflaţionist ar fi mult mai mare decât în prezent, în cazul în care euro s-ar aprecia semnificativ.
Pe lângă aceste motive, care arată că BNR va interveni în favoarea leului dacă va fi cazul, menţinerea la actualul nivel sau chiar o uşoară apreciere pe termen scurt este posibilă pentru leu datorită faptului că moţiuniea de cenzură împotriva Guvernului a picat. „Leul este primul indicator care beneficiază de respingerea moţiunii“, se arată în raportul Raiffeisen Research asupra cursului. Analiştii Raiffeisen văd un raport de 4,05 lei pe euro în septembrie, adică o revenire la minimele anului, din martie. Cu o revenire la 4,2-4,3 lei la sfârşitul anului, în opinia celor de la ING Bank. Dacă nu luăm în calcul extremele, adică estimările de sub 4 lei şi peste 4,5 lei pe euro, atunci putem spune că raportul se va menţine în apropierea nivelului de 4,25 lei pe euro până la finele anului. Evident, cu variaţiile de rigoare.
Şi în raport cu dolarul, actualul nivel, de 3,4 lei pe dolar, pare stabil. În condiţiile în care euro nu va mai coborî mult faţă de moneda americană, leul poate rămâne stabil. Dar depinde de menţinerea actualului curs internaţional, de peste 1,2 dolari pe euro.