Raportul este alcătuit de Comisia pentru sustenabilitate Cambridge privind schimbarea comportamentului oamenilor.

Potrivit raportului, cei mai bogaţi oameni din lume, reprezentând 1% din totalul populaţiei planetei, trebuie să reducă emisiile de carbon pe care le produc cu un coeficient de 30, reprezentând aproape 97% reducere a emisiilor de carbon pe care le generează, până în 2030.

Autorii raportului încearcă în special să descurajeze șoferii de SUV și pe cei care călătoresc frecvent să renunțe la aceste obiceiuri. Și să-i convingă pe cei bogați să-și izoleze mai bine casele.

Raportul îndeamnă guvernul de la Londra să renunțe la decizia sa de a anula taxele pentru pasageri pe zborurile britanice. De asemenea, se cere reînființarea schemei de granturi pentru case verzi, pe care, de asemenea, guvernul a abandonat-o.

Criticii raportului consideră însă că cel mai bun mod de a reduce emisiile ar fi prin îmbunătățiri tehnologice, nu prin măsuri care s-ar dovedi nepopulare.

Autorul raportului, prof. Peter Newell, de la Universitatea Sussex, a declarat pentru BBC News: „Suntem total în favoarea îmbunătățirilor tehnologice și a produselor mai eficiente, dar este clar că e nevoie de acțiuni mai drastice, deoarece emisiile continuă să crească.

Cel mai bun loc pentru a începe ar fi consumul excesiv în rândul elitelor poluante. Acești oameni zboară cel mai mult, conduc cele mai mari mașini și locuiesc în cele mai mari case, pe care își pot permite cu ușurință să le încălzească, așa că au tendința de a nu-și face griji dacă sunt bine izolate sau nu”, spune Newell, conform BBC.

Un raport al Adunării Regionale a Climei din Marea Britanie a propus recent o serie de măsuri care vizează comportamente cu consum intensiv de carbon, cum ar fi eliminarea consumului de carne și produse lactate. Sau interzicerea celor mai poluante SUV-uri.

Națiunile mai sărace, cum ar fi India, au susținut în mod constant că ar trebui să li se permită să își mărească poluarea, deoarece este mult mai mică pe persoană decât emisiile provenite de la națiunile bogate.

Problema face parte din încurcatele ițe ale negocierilor din spatele summitului climatic organizat săptămâna viitoare de președintele Biden.