Acestia sunt termenii in care se vorbeste despre prognozata fuziune dintre „marii” industriei IT: HP si Compaq. Sfarsitul lunii ianuarie a adus cu sine o veste extrem de imbucuratoare pentru partizanii fuziunii. Comisia Europeana a spus da, pentru cele 15 state UE, Islanda, Liechtenstein si Norvegia. Acelasi lucru facuse si organismul antitrust din Canada.
Cine n-a auzit de celebrul garaj din Palo Alto, in care a inceput sa se scrie istoria gigantului Hewlett-Packard si, intr-o oarecare masura, istoria IT-ului? Istorie care s-a transformat in legenda. O legenda ai carei eroi au urmasi cat se poate de reali si care poarta acelasi nume. Hewlett Jr si Packard Jr se opun cu indarjire fuziunii si refuza, cel putin deocamdata, sa voteze in favoarea acesteia.
Si daca ar fi ca totul sa depinda strict de votul lor, n-ar fi absolut nici o problema, pentru ca familiile celor doi nu detin decat 18% din actiunile HP. Necazul vine din faptul ca neincrederea celor doi in viabilitatea „noului HP” ii poate influenta negativ pe investitorii institutionali.
Frustrarea familiilor Hewlett si Packard
Inainte de toate, trebuie spus ca principalul inamic al tranzactiei este Walter Hewlett, fiul lui William Hewlett, cofondator HP. Motivele atitudinii sale sunt multiple. Intr-un interviu din 6 noiembrie 2001, isi exprima ingrijorarea ca in noua companie va scadea ponderea profiturilor din vanzarea de imprimante si echipamente de imprimare, expunandu-se inutil pe piata PC-urilor, aflata in declin.
De asemenea, Hewlett se teme ca, in urma fuziunii, noua companie va semana prea putin cu ceea ce a creat tatal sau. Cu alte cuvinte, traditionalul Hewlett, care acorda o atentie maxima cercetarii si ciclului unui produs, se opune stilului revolutionaral lui Carly Fiorina. Aceasta, din dorinta de eficientizare a activitatii restructureaza departamente si gandeste noi reasezari pe piata.
Dar tocmai reactia Wall Street-ului a fost, practic, principalul motiv de ingrijorare al lui Hewlett. Imediat dupa anuntul fuziunii, facut pe 4 septembrie 2001, cotatia la bursa a scazut drastic. Acum insa, lucrurile s-au mai temperat, intrucat HP a anuntat, de curand, ca profitul pe actiune (EPS) in primul trimestru din 2002 va depasi cu mult estimarile analistilor de pe Wall Street (16 centi/ actiune).
De altfel, HP a fost atenta de la bun inceput la impactul pe care anuntul fuziunii il va avea asupra actionarilor. Imediat dupa anuntul fuziunii, intr-un comunicat se spunea ca „entitatea rezultata din fuziunea celor doua companii poate aduce o valoare substantiala actiunilor, prin reduceri importante de costuri si acces la noi oportunitati de dezvoltare”.
Revigorarea pretului actiunilor HP la bursa nu este singurul argument care i-ar putea determina pe actionari sa voteze in favoarea fuziunii. Sa nu uitam ca o buna parte dintre acestia, precum Capital Research and Management, Barclays Bank, Bank of America, simultan, sunt si actionari Compaq. Or, votul pentru fuziune ar putea atrage dupa sine si o apreciere a titlurilor Compaq – companie ale carei venituri au scazut cu 33% in ultimul trimestru din 2001, fata de o scadere de doar 18 procente a veniturilor HP.
Piata cere servicii, nu „cutii”
„Noul HP” va fi tipul de companie totala, care va furniza, pe langa imprimante si calculatoare, o gama diversificata de servicii IT si solutii software complexe (enterprise computing). Unificarea celor doua baze de clienti va reprezenta, de asemenea, un atu al noii companii.
Analistii si-au pus intrebarea care din cei doi producatori iese mai castigat din aceasta tranzactie si raspunsul este destul de greu de dat. Practic, atat HP, cat si Compaq vor iesi intariti in urma tranzactiei. Compaq va scapa de declinul de la bursa si pierderile cauzate de scaderea dramatica a pietei IT, iar HP va putea patrunde mai puternic pe piata serviciilor si pe cea de „enterprise computing”, afacere in continua crestere. De altfel, serviciile (integrare de sisteme, mentenanta, consultanta), vinderea de servere, statii de lucru, main-frame-uri si solutii software complexe sunt afacerile viitorului in IT. Catre acest domeniu intentioneaza sa se orienteze si „noul HP”.
Aceasta miscare a devenit aproape obligatorie in conditiile in care, din 2000, vanzarile de computere si orice echipamente de acces au inceput sa scada dramatic. Mihaela Gorodcov, director general la IDG Romania, crede ca acest fenomen este mai degraba o reasezare a pietei si o readaptare a ofertei si productiei la noile cerinte.
Recesiunea pietei este consecinta entuziasmului cu care, catre sfarsitul anilor 90, corporatiile au facut cheltuieli IT. In momentul in care managerii nu au mai putut controla gradul de intoarcere a investitiilor (return of investment) din IT, au inceput sa reduca sau chiar sa stopeze acest tip de cheltuieli, adauga Mihaela Gorodcov.
Nu in ultimul rand, vanzarile au scazut si din cauza avansului semnificativ pe care sectorul hardware l-a luat fata de cel software. Pana de curand, cine isi cumpara un computer ultraperformant, insa scump aproape cat un automobil, tremura la gandul ca, intr-un an doi, vor aparea sisteme de operare si jocuri care ii vor ingenunchea performanta masinarie. Acum insa, raportul s-a inversat: iti cumperi un calculator super-configurat si stai linistit pentru ca, timp de cel putin cinci ani, oricat de sofisticate ar fi noile softuri, nu vei avea probleme. Cu alte cuvinte, nevoia de a schimba sistemele de calcul, care a creat boomul industriei IT din anii 90, s-a transformat in nevoia de a intretine sistemele actuale.
Intreaga comunitate IT asteapta cu sufletul la gura ziua de 19 martie, cand actionarii HP se vor intalni pentru a spune da sau nu fuziunii. Daca va fi da, vom avea ocazia sa vedem noul gigant la treaba. Daca nu, probabil, Carly Fiorina nu exclude posibilitatea retragerii de la conducerea HP, iar Compaq se va afla intr-o puternica criza de credibilitate.