Este clar ca operatorii de cablu au nevoie de venituri suplimentare ca de aer, atat pentru modernizarea retelelor, cat si pentru rambursarea creditelor bancare contractate pentru dezvoltare. Totodata, operatorii au atras si fonduri de investitii care urmaresc foarte atent performantele financiare ale companiilor in care isi plaseaza banii.
Prin achizitii succesive, operatori puternici, precum RCS&RDS sau Astral, au reusit sa-si impuna controlul asupra unor zone geografice ale Romaniei, in multe situatii abonatii devenind practic captivi. Majorarile de tarife, daca vor fi mici (10-20%), este greu de crezut ca vor deremina abonatii sa renunte la actualii furnizori.
O eventuala majorare a tarifelor va antrena cresterea direct proportionala a veniturilor companiilor de cablu. Cum cheltuielile vor ramane neschimbate, profitul va creste. Banii astfel obtinuti ar putea fi folositi fie pentru plata mai accelerata a datoriilor, fie pentru majorarea capitalului social. Un capital mai mare usureaza automat accesul la credite si creste atractivitatea in vederea vanzarii.
„Daca o companie va creste valoarea abonamentului fara a opera o imbunatatire a calitatii serviciului oferit, va reusi sa-si creasca profitul, insa nu pentru mult timp. Destul de repede se va gasi un competitor care sa ofere un pret mai mic”, comenteaza Valeriu Ionescu, director general al AIG New Europe Fund – companie ce detine aproximativ 25% din operatorul Astral Telecom, al doilea mare jucator dupa RCS& RDS.
Procentual, majorarile nu vor fi mari, insa datorita avantajelor de volum, sumele suplimentare atrase ar putea fi insemnate. Daca valoarea abonamentului ar creste doar cu un dolar (deci cu 25%), veniturile anuale ale RCS&RDS s-ar mari cu aproape zece milioane USD – exact valoarea tranzactiei prin care compania a preluat recent operatorul Terra Sat.
Teoretic, majorarile de tarife ar putea crea o masa de utilizatori nemultumiti, dispusi sa migreze catre un potential concurent. Practic insa, majorarile reduse din punct de vedere procentual nu vor lasa loc unor companii nou aparute sa practice tarife mai mici, intrucat nu ar exista nici o justificare economica.
RCS&RDS a anuntat investitii in derulare de 100 milioane USD. Astral Telecom deja a investit 14 milioane USD in ultimii doi ani. Banii provin, in principal, de la fonduri (EPIC Fund, Sierra Quadrant) si de la banci, veniturile proprii avand o pondere de sub 50%, in cazul RCS. Oarecum la fel si-a finantat cresterea si Astral Telecom, in care AIG New Europe Fund a investit peste 20 milioane USD.
In general, filozofia companiilor din domeniu a fost sa nu se calce pe picioare, delimitandu-si zonele in care detin o pozitie dominanta. Principalul motiv: sa nu intre intr-un razboi al preturilor, care se afla la un nivel si asa scazut.
Adevarul este ca in Romania sunt cele mai ieftine abonamente de cablu TV din Europa Centrala si de Est, fapt cauzat, in principal, de puterea de cumparare mica. Daca in Romania valoarea medie a abonamentului este de 4,2 euro, in Bulgaria sau Moldova ajunge la valori de 5 euro, iar in Ungaria abonamentul se ridica la 9 euro.
Majorarea veniturilor printr-o ajustare a abonamentelor este un scenariu fata de care parerile sunt impartite. „Fara majorarea tarifelor, investitiile in modernizarea retelelor vor scadea sau vor stagna”, afirma Zoltan Teszary, principal actionar al grupului RCS&RDS, cel mai puternic operator de pe piata. Teszary nu a putut preciza termenul si cuantumul majorarii. Consiliul Concurentei, organismul a carui sarcina este sa protejeze potentialele victime ale unei concurente neloiale, a refuzat sa-si precizeze pozitia fata de pericolele ce pot aparea in urma concentrarii pe piata cablului.
Operatorii mai spera sa-si creasca veniturile si prin adaugarea unor pachete de programe suplimentare sau prin diversificarea serviciilor. Principalele metode de imbunatatire a performantelor financiare, in viziunea lui Aurel Costea, director general Astral Telecom, sunt „reducerea costurilor ca urmare a investitiilor in infrastructura, cresterea numarului de abonati si diversificarea serviciilor”.
Aurel Costea este de parere ca principala cauza a majorarii tarifelor este cresterea taxelor care intra in componenta abonamentului de CATV, cuantumul lor fiind de peste 50% din valoarea totala a acestuia. „Din 2000 pana in 2003, doar drepturile de autor si conexe au crescut cu 326%”, spune directorul Astral. Acestora li se adauga drepturile de retransmisie a programelor, taxele locale, taxa pe stalp platita catre Electrica sau taxa cinematografiei.
„In orice caz, nu exista o politica comuna privind stabilirea tarifelor”, afirma Valentin Negoita, director general al Asociatiei de Comunicatii prin Cablu. Totusi, este cunoscut faptul ca atunci cand piata este impartita intre cativa actori puternici, este previzibil ca o majorare de tarif a unuia sa fie urmata si de ceilalti.
In industria de cablu, tarifele la abonamente reprezinta principala parghie pentru cresterea veniturilor, atat de importante pentru investitiile in modernizare. Momentan, cat mai exista loc pentru tranzactii, veniturile pot creste si prin extinderea bazei de clienti, insa cand acest proces se va incheia, tarifele si diversificarea serviciilor raman principalele surse ale cresterii.
In mod cert, concentrarea va continua, o fuziune previzibila fiind achizitia Romsat de catre unul dintre primii doi jucatori: RCS sau Astral.     

Cei patru mari ai cablului romanesc

Companie        numar de abonati                Zone acoperite    

RCS&RDS        900.000 in Romania,         Bucuresti, Oradea, Brasov,
                            Ungaria si Slovacia
Pitesti, Craiova, Turnu Severin,
            (150.000 obtinuti in         Resita, Arad, Timisoara,
            urma achizitiei Terra Sat)        Constanta, Vaslui, Ias, Sibiu

Astral            670.000                Bucuresti, Cluj, Zalau, Turda,
                            Sebes, Alba Iulia, Bistrita,
                            Cugir, Ploiesti, Predeal,
                            Petrosani, Galati, Braila, Bacau,
                            Suceava, Vatra Dornei

UPC            325.000                Ploiesti, Timisoara, Cluj, Bacau,
                            Botosani, Focsani, Tecuci,
tttttttSlobozia, Breaza,

Romsat ttt100.000ttttBucuresti, Buftea, Targu r
tttttttMures, Deva, Iernut